Експерти  вважають за необхідне створення прозорої електронної системи обліку ресурсу ЗСУ та Міноборони.

Київ. 5 серпня. УНІАН. Експерти виступають за створення комісії з контролю за використанням майна та земель оборони і електронного обліку ресурсу Збройних сил України.

Про це заявили учасники прес-конференції в  УНІАН: керівник Центру стратегічних та оборонних досліджень, кандидат наук з держуправління, докторант  Іван  Базарко; офіцер запасу ЗСУ, міський голова окупованого міста Олександрівськ Луганської області, боець батальону "Айдар" Микола Греков;  модератор,  журналіст-розслідувач, майор запасу ЗСУ Ігор Рудич.

Відео дня

Зокрема, Микола Греков заявив про необхідність ревізії всіх державних оборонних підприємств.

Крім того, він наголосив на необхідності створення постійно діючої комісії з контролю за використанням майна та земель оборони і завершення їхньої повної державної реєстрації.

«Сьогодні ми вимагаємо, щоб була створена постійно діюча комісія з контролю за використанням майна та земель оборони і завершення повної державної реєстрації зазначеного майна, а також створення системи електронних обліків всього ресурсу ЗСУ», - підкреслив він.

 Іван  Базарко відзначив важливість подолання корупції в оборонній сфері.

«Ми собі виписали корупційні ризики – всі моменти, через які є збитки. Якщо говорити тільки про нерухоме майно і землі Міноборони – це є збитки, яких можна до 10 млрд грн в рік нарахувати. Це стосується питань, пов’язаних в тому числі з будівництвом, розподілом та закупівлею житла», - сказав він.

Іван Базарко вважає за необхідне створити прозору електронну систему обліку ресурсу ЗСУ.

«Якщо, наприклад, у Львові у військовій частині, в якій є 100 військовослужбовців, та в Миколаєві у частині є стільки ж військових, то не можуть військові у Львові з’їсти, умовно кажучи, 15 мішків картоплі, а в Миколаєві – 80 мішків картоплі. Не може у розрахунку за комунальні послуги на одного військового в Мукачевому витрачатись вдвічі більше, ніж в Чернігові. Ми ресурс прив’яжемо до конкретних військових і не буде такого, що солдат харчують одночасно і за місцем їхньої дислокації, і на передовій», - додав він.

«Якщо запровадити систему обліку, то люди, які хочуть просто збагачуватись на своїх посадах, працюючи в Міноборони чи ЗСУ, вони просто звідти вибіжать, як таргани, бо їм там буде нецікаво, бо буде надзвичайно легко все проконтролювати», - вважає експерт.

Крім того, він виступає за створення військової поліції.

«Один із важливих моментів реформи оборонної галузі – це створення військової поліції, це є один із моментів як запобіжник з певними дієвими повноваженнями, і це питання повинно бути винесене у пріоритети в розгляді роботи Верховної Ради. Військова поліція забезпечила б ефективний контроль», - переконаний Базарко.

Ще одне питання, додав експерт, це формування науково-експертної групи, «яка б розібралась з чинним законодавством, яким користуються ЗСУ та Міноборони, оскільки це законодавство вже застаріло – воно, переважно, 90-х років».

«Ми, на жаль, не бачили ніяких дій в цьому напрямку, і ми сподіваємося, що новий президент, новий парламент та новий уряд, можливо, все-таки нас почують та почнуться позитивні зміни», - наголосив Микола Греков.

У свою чергу, журналіст-розслідувач, майор запасу ЗСУ Ігор Рудич акцентував на необхідності жорсткого контролю  в системі військового будівництва: «У лютому цього року як журналіст – розслідувач  я поїхав у Черкаське Дніпропетровської області до 93 ОМБ, де мали бути побудовані казарми  покращеного типу. І побачив, що там замість казарм, лише фундамент  та  палі - більше нічого.  З 90 млн. грн. виділених коштів, перераховано на це було близько 41 млн. грн.  Вінницькій будівельній компанії.  В результаті нічого немає. А  куди поділися кошти? Розкрадені?. За це повинні нести відповідальність!».

Підсумовуючи, учасники заходу  зазначили , що по конкретним ситуаціям корупції вони готують відповідні звернення до НАБУ, ДБР, ГПУ, САП.