За підрахунками корпорації, економія бюджетних коштів у разі відкритого тендера у Львові може скласти до 5 млн грн.

Київ. 31 липня. УНІАН. Найбільший в Україні виробник автобусів корпорація «Еталон» заявляє про порушення конкуренції у зв'язку з прописуванням тендерної документації під конкретного виробника під час закупівлі автобусів.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив віце-президент корпорації «Еталон» і голова правління Чернігівського автозаводу, що входить у корпорацію, Валерій Купцов.

«У місцевих бюджетів з'явилися гроші, і вони замовляють автобуси. Але чомусь деякі прописують тендерні умови таким чином, що обмежується коло учасників. Наприклад, написано: «Шкільний автобус. З правого боку має бути три кнопки, а з лівого чотири». А у нас чотири з обох боків. Ми це розцінюємо як прописування тендерної документації під конкретного виробника», - сказав Купцов.

За його словами, зараз проходить урядова програма із закупівлі 500 шкільних автобусів для регіонів.

«Ситуація складається таким чином, що в торгах, які оголошувалися останні сім місяців, як правило, прописуються умови під одного виробника. В Україні існує, щонайменше, три виробники автобусів - «Богдан», «Отаман» і «Еталон», сказав Купцов, додавши, що «Богдан» у зв'язку із завантаженістю не бере участі в торгах.

Присутній на прес-конференції директор компанії «Торговий дім «Еталон Авто» Вадим Шкарупін розповів, що 26 квітня 2019 року Департамент освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації оголосив тендер в електронній системі Prozorro.

«Відповідно до протоколу розгляду тендерних пропозицій від 6 червня, надійшли пропозиції від трьох учасників, а саме:«Торговий дім «Еталон Авто» (нашого офіційного представника) - з пропозицією автобусів марки «Еталон», «ТД ДИНАТ ГРУП» - з пропозицією автобусів марки «Отаман» і «Автоград-2007» - з пропозицією автобусів тієї самої марки «Отаман», - сказав він.

Шкарупін зазначив, що департамент освіти і науки відхилив пропозицію «Еталон Авто» через незначну помилки в документації, а двох дилерів, що реалізують автобуси «Отаман» виробництва «Черкаський автобус», допустив до участі в аукціоні.

«Вивчивши тендерні пропозиції «ТД ДИНАТ ГРУП» і «Автоград-2007», які були представлені в тендерній процедурі, ми з'ясували, що документація цих учасників також мала недоліки. Недоліки виявилися ідентичними, що, на наш погляд, несе прямі ознаки змови з метою викривлення конкуренції на торгах. Але Департамент освіти і науки, відхиляючи пропозицію «Еталон Авто», чомусь не помітив невідповідність тендерної документації пропозицій дилерів «Черкаський автобус», - сказав він.

В ході прес-конференції заступник директора юридичного департаменту корпорації «Еталон» Наталія Бачурна наголосила, що, оскільки Департамент освіти і науки не задовольнив скарги, «Еталон» був змушений звернутися до Антимонопольного комітету України, який 1 липня 2019 року виніс рішення про скасування торгів через порушення процедури державних закупівель.

«На виконання рішення Антимонопольного комітету України, Департамент освіти і науки 3 липня 2019 року скасував торги, оголошені 26 квітня, і розмістив оголошення про новий аналогічний тендер на закупівлю тих самих 43 одиниць шкільних автобусів очікуваною вартістю 79,8 млн грн. Але в новому тендері замовник вніс до тендерної документації одну зміну, згідно з якою учасник з пропозицією шкільного автобуса «Еталон» взагалі не зможе претендувати на участь у ньому, а саме: додав вимогу про те, що автобус не може бути вище за 2900 мм, тоді як шкільні автобуси «Еталон» вище лише на 78 мм», - зазначила вона.

За словами Бачурної, в Антимонопольному комітеті існує практика, згідно з якою, якщо по тендерній документації підходить продукція хоча б двох учасників, то є конкуренція.

«У нашому випадку тендерній документації, а саме висоті, відповідає продукція «Отаман»... Фактично в тендері беруть участь два дилери «Отамана». Відповідно, економія бюджетних коштів мінімальна», - наголосила вона.

У свою чергу, Шкарупін зазначив, що, за підрахунками корпорації, економія бюджетних коштів при відкритому тендері у Львові може скласти до 5 млн грн.

При цьому, за його словами, обмеження участі в тендерах йде майже в усіх напрямках, а не лише у програмі закупівлі шкільних автобусів.

«Наприклад, у місті Кам'янське у нас довжина міського автобуса виявилася більшою на 20 мм. Хоча, з точки зору функціонального забезпечення це не відіграє ролі», - сказав він.

Довідка УНІАН. Корпорація «Еталон» об'єднує 21 підприємство, зокрема, два автобусних заводи (у Борисполі та Чернігові), завод карданних валів "Український кардан" та Чернігівський ковальський завод.

Фото з прес-конференції: https://photo.unian.ua/theme/87699-presskonferenciya-korporacii-etalon-v-unian.html