Київ. 3 квітня. УНІАН. Народні депутати Юрій Дерев’янко та Ірина Суслова (позафракційні) пропонують Верховній Раді внести зміни до законодавства щодо недопущення на 10 років до керівництва вишів тих, хто голосував за «диктаторські закони» 16 січня 2014 року.

Про це Дерев’янко повідомив сьогодні на прес-конференції в агентстві УНІАН.

Зокрема, зазначив депутат, він та Суслова зареєстрували у ВР проект закону «Про внесення змін до законів України «Про очищення влади», «Про вищу освіту» щодо визнання голосування за «диктаторські закони» 16 січня 2014 року критерієм здійснення очищення влади (люстрації) та недопущення обрання на посади керівників вищих навчальних закладів осіб, що голосували за «диктаторські закони» 16 січня 2014 року» (реєстраційний номер 2505).

Відео дня

Дерев’янко зазначив, що партія «Воля», яку він очолює, вважає, що «ректори вищих навчальних закладів повинні також пройти більш жорстку люстрацію, аніж чиновники». За його словами, законопроектом передбачається «заборонити протягом 10 років обіймати посади ректора» тим, хто голосував за «диктаторські закони».

На його думку, «якби такі норми були вже ухвалені і цей закон би діяв, то сьогодні не треба було б проводити ту важливу і широку роботу студентства, педагогічного колективу, в тому числі із залученням багатьох народних депутатів, щодо таких екс-«регіоналів», як Григорія Калетнік - Вінницький аграрний університет; щодо таких, як Сергій Ківалов, який є сьогодні почесним ректором Національного університету «Одеська юридична академія», та інших депутатів-«регіоналів», які хочуть обійняти такі посади, бо це буде місце, де можна трішки перечекати, поки прийде їхній черговий час».