Київ. 3 квітня. УНІАН. Правозахисники подають судові позови до прем’єр-міністра, президента України, Верховної Ради, голови Рахункової палати.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомили голова Партії захисників Вітчизни, народний депутат 2-4-го та 6-го скликань, заслужений юрист України, адвокат Юрій Кармазін; народний депутат 6-7-го скликань, голова Центру досліджень політичних цінностей, громадський і культурний діяч Олесь Доній; керівник Луганської правозахисної групи, адвокат Наталія Целовальніченко; представник руху "Жінки за єдність народу України" Валентина Виноградова.

Як заявив Кармазін, ці державні інститути не виконують свої конституційні обов’язки.

Відео дня

За словами правозахисників, вищі посадові особи нехтують Конституцією України.

«Після сьогоднішнього дня під кожного цю справу… Поки що їх п'ять, п'ять справ. Під кожну з цих справ у нас лежить подання, і всі ми звертаємося до Вищого адміністративного суду і просто адміністративного суду з позовами про визнання бездіяльністі і зобов’язання вчинити певні дії. Кого? Верховну Раду, президента, прем’єр-міністра і посадових осіб, які не мають права знаходитися на своїх посадах», - пояснив Кармазін.

За його словами, правозахисники також вимагатимуть відшкодування за зарплату, яку отримують високопосадовці.

Як наголосив, у свою чергу, Доній, Майдан стояв не тільки заради євроінтеграції, демократії і добробуту, а також заради правової держави.

«Це неухильне слідування закону не лише громадян, а й відповідальних державних діячів, чиновників, які повинні показувати приклад. Якщо державні діячі показують приклад нехтування Конституцією, це по ланцюжку передається всім громадянам», - сказав Доній.

Правозахисники підкреслили, що громадяни України можуть приєднуватися до позовів та підтримати їх.