Українець Артемій Сурін завершив  кругосвітню  подорож Великий Круг, яку він вперше в історії країни здійснив за усіма канонами Лондонського Королівського географічного товариства. Подорож тривала рекордні 280 днів, і була  здійснена  з перетином всіх континентів і меридіанів планети, без авіаперельотів. У своїй  унікальній подорожі Сурін встановив чотири  українських і світових рекорди.

Київ. 23 липня. УНІАН. Бренд-амбасадор України у світі, мандрівник, засновник One Life Артемій Сурін, який з власної ініціативи популяризує імідж України у світі, завершив навколосвітню подорож усіма континентами і встановив нові рекорди України.

Про це йшлося в прес-центрі УНІАН на прес-конференції на тему "Обійшов всю Землю, репрезентуючи Україну. У Києві завершується кругосвітня подорож рекордсмена Артемія Суріна".

Відео дня

Зокрема, уродженець Харкова розповів, що лише у 20 років вперше побачив море, проте мрії подорожувати з’явилися у нього в дитинстві після ознайомлення з творчістю видатного французького письменника Жюля Верна.

За його словами, у дорослому житті вирішив реалізувати свою мрію - здійснити навколосвітню подорож, і не відкладати це на невизначене майбутнє.

“Минулого року я прийняв таке рішення здійснити цю подорож, і не просто здійснити навколосвітню, а намагатися зробити її за дуже суворими канонами, які були встановлені поважною організацією - Лондонським Королівським географічним товариством”, - сказав Сурін.

Мандрівник уточнив, що це товариство встановило дуже чіткі канони для здійснення навколосвітньої подорожі і, зокрема необхідно перетнути усі меридіани, зробивши “велике коло” (двічі перетнути екватор на різних континентах з півночі на південь, і з півдня на північ). Дистанція між найпівденнішою і найпівнічнішою точкою шляху мала бути не менше 10 тис. км. Крім того, треба було відвідати усі континенти, перетнути усі часові пояси, і цей шлях мав бути безперервним. Тоюто, людина, яка розпочала таку подорож, не мала повертатися додому і здійснити цю подорож без авіаперельотів.

Сурін наголосив, що здійснив свою навколосвітню подорож відповідно до цих критеріїв. Подорож тривала рекордні 280 днів. Водночас найважчим критерієм для нього став перетин Атлантичного, Тихого і Південного океанів на шляху до Антарктиди.

“На даний момент до мене ніхто це в Україні не робив, на жаль. Я буду сподіватися, що це може надихне когось, щоб робити такі речі і продовжувати, тому що насправді світ дуже відкритий, і переважна більшість людей, яких я бачив на шляху – це добрі люди, які намагалися допомогти”, - зауважив мандрівник.

Він розповів про відвідини острова Піткерн в Тихому океані, від якого до найближчого континенту - тисячі кілометрів.

“Там мешкає лише 49 осіб. З 44-ма вдалося поспілкуватися, записати інтерв’ю. Це буде у документальному фільмі та серіалі про навколосвітню подорож”, - повідомив Сурін.

При цьому, на його переконання, найважливішими речами, які необхідні для навколосвітньої подорожі, є паспорт, кредитна картка та смартфон. Він не уточнив точну суму, яка була витрачена на подорож, але сказав, що “планував вкластися у 100 тис. доларів”. Водночас сказав, що подорож виявилася дорожчою, аніж її можна було здійснити, оскільки на початку подорожі його супроводжував високооплачуваний оператор з Нідерландів, який вважається “королем дронів”. “Без зйомок це буде значно дешевше коштувати”, - підкреслив Сурін. Також він щодня мав підзаряджати техніку, завантажувати матеріали, і тому кожного дня мав знаходити готелі.

“Здійснити навколосвітню подорож навіть з відвіданням усіх континентів можна, я думаю, навіть втричі – в чотири рази дешевше, якщо ти будеш мати більше часу і ловити якісь цікаві пропозиції щодо перетину океанів, або десь волонтерити, або працювати на шляху. Тобто, це можливо. Це треба зрозуміти. Базової англійської мови достатньо, щоб здійснити цю подорож”, - наголосив він.

Сурін уточнив, що в нього не було спонсорів і що здійснив подорож за власні кошти.

“Звичайно, це вдарило по бюджету. З іншого боку – це вартість одного авто, авто преміального класу, які тут роз’їжджають Хрещатиком, запарковані усі вулиці, ресторани”, - наголосив він.

“Саме найважче в навколосвітній подорожі – це не питання грошей, часу, небезпеки на шляху… Саме найважче – це прийняти рішення і зробити перший крок”, - вважає мандрівник.

За його словами, він хоче написати книжку про свій досвід навколосвітньої подорожі.

Окремо він розповів, що під час перебування в Ірані потрапив до в’язниці, бо влада цієї країни, правоохоронні органи і суд звинуватили його у шпигунстві. Йому загрожувало довічне ув’язнення або страта.

Правоохоронні органи Ірану затримали його, коли він робив зйомку туристичного об’єкту, на якому не було жодних заборонних знаків. Сурін зазначив, що у нього були усі наявні дозволи на використання в Ірані дрону. Однак вже наступного дня вранці його арештували і відправили до в’язниці. Перед цим був проведений семигодинний допит. Одночасно Суріну вдалося зв’язатися з посольством України в Ірані. Український мандрівник вважає, що суд був “фарсом”, оскільки засідання відбувалося всього 5 хвилин без перекладача і адвоката.

В Ірані він подорожував на винайнятому автомобілі з місцевим водієм. Він очікував його біля суду. В цьому авто залишився його телефон.

“Я розумів, що ситуація дуже складна і що треба щось робити… Тому довелося щось вигадувати, якось намагатися змінювати цю ситуацію. Я зімітував напад панкреатиту… Мені дозволили вийти до автомобіля, тому що я казав, що потребую медичних препаратів. Я не зможу без своїх ліків - у мене напади”, - зазначив Сурін і сказав, що таким чином він зміг забрати свій телефон. Потім в суді він пішов до туалету, звідки написав у соціальній мережі Facebook про свій арешт і написав повідомлення українському консулу.

У підсумку після різних процедур він потрапив до в'язниці "Корпусу вартових Ісламської революції". Представники КВІР ретельно вивчали його справу і дійшли висновку, що немає ніяких порушень, а тому відпустили його. Сурін одразу же після звільнення зв’язався з послом. Українські дипломати допомогли йому покинути Іран і виїхати в Азербайджан.

Генеральний директор Книги рекордів України Ганна Крисюк розповіла, що Артемій Сурін встановив три українські рекорди. Зокрема, це перша кругосвітня подорож, здійснена українцем по всіх шести континентах планети Земля, подолавши 100 тис. км, обійшовши Землю без використання авіаперельотів і не втративши контакту з поверхнею планети, при цьому популяризуючи і представляючи Україну в світі. Також він є першим українцем, який обійшов всю земну кулю і всі континенти планети за рекордний термін - 280 днів. І ще це перша безперервна кругосвітня подорож, здійснена українцем, в якій були зняті на відео всі континенти Землі за допомогою дрону.

Крім того, було заявлено, що Сурін встановив ще один рекорд, ставши першим українцем, який здійснив першу кругосвітню подорож з досягненням найбільш віддаленого острова від будь-якого континенту світу або країни - острів Піткерн у Тихому океані.

На прес-конференції Артемію Суріну були вручені відповідні нагороди.