Київ. 2 квітня. УНІАН. Агрохолдинг «Мрія», який допустив у серпні минулого року технічний дефолт, планує залучити у кредиторів близько 30 млн дол. для забезпечення своєї операційної діяльності в 2015 році.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив генеральний директор «Мрії» Саймон Чернявський.

«На сьогодні активно спілкуємося з кредиторами на тему залучення близько 30 млн дол. на подальші короткострокові потреби компанії», - сказав Чернявський.

За його словами, ця сума дозволить забезпечити діяльність компанії з липня по грудень 2015 року та буде потрібна для проведення весняної посівної, повернення лізингової техніки і підтримки балансу холдингу.

Гендиректор «Мрії» також повідомив, що, незважаючи на існуючі проблеми з оборотним капіталом, холдинг хоча і з запізненням, але все ж таки почав посівну кампанію і планує обробляти близько 100-110 тис. га землі.

«У нас серйозний брак оборотних коштів і обмежена технічна база, тому ми на сьогодні плануємо сіяти близько 50 тис. га ярих культур і приймаємо в обробку близько 60 тис. га озимих. Отже, ми близько 100-110 тисяч розраховуємо обробляти своїми силами», - сказав Чернявський.

Він також повідомив, що цього року компанія буде сіяти в основному кукурудзу і сою, а також трохи соняшнику і гірчиці. Що ж стосується цукрових буряків, то, за словами Чернявського, розвивати цей напрям до повернення під контроль холдингу цукрових заводів - не має сенсу.

«Що стосується цукрових заводів і буряку, то ми зацікавлені в цьому бізнесі як частини нашого портфеля. Ми хочемо надалі займатися цукром, але поки ми над заводами не зможемо мати якийсь контроль і з ними співпрацювати, то сенсу займатися цукровим буряком на сьогодні ми не бачимо», - пояснив Чернявський.

Крім того, він відзначив, що компанія має намір і далі розвивати виробництво картоплі, проте цього року цей напрям буде мінімальним.

«Цього року вже, на жаль, ми будемо на мінімальному рівні для підтримки бізнесу, а наступного будемо вже повертатися на більш промислові масштаби», - сказав Чернявський.

Як повідомляв УНІАН, на початку серпня 2014 року агрохолдинг «Мрія» не зміг виплатити близько 130 млн дол. за своїми зобов'язаннями. За даними міжнародного комітету кредиторів, заборгованість «Мрії» перед усіма фінансовими кредиторами до моменту оголошення дефолту становила 1,3 млрд дол.

У грудні 2014 року Високий суд правосуддя Британських Віргінських островів визнав банкрутом мажоритарного акціонера «Мрії» - HF Assets Managment Limited.

У січні 2015 року Інтерпол оголосив у розшук 32-річного Миколи Гуту, сина засновників і співвласників агрохолдингу «Мрія» Івана і Клавдії Гутів, через підозри в шахрайстві.

У лютому комітети кредиторів оголосили про призначення нового топ-менеджменту «Мрії». Генеральним директором холдингу був призначений Саймон Чернявський, який раніше очолював сільськогосподарський HarvEast Holding.

Станом на початок квітня холдингу вдалося повністю відновити контроль над 180 тис. га землі. При цьому, компанії поки що не вдалося одержати контроль над частиною сільгосптехніки, цукровими заводами, портовим терміналом, а також дилерським і логістичним бізнесом.

Довідка УНІАН. Багатопрофільний агрохолдинг «Мрія» обробляє 259 тис. га в п'яти областях на заході України. Компанія спеціалізується на вирощуванні зернових, цукрових буряків та картоплі. У 2008 році «Мрія» через зареєстровану на Кіпрі компанію Mriya Agro Holding Plc залучила 90 млн дол. шляхом продажу на Франкфуртській біржі 20% акцій.