Він також наголошує на необхідності обмежити повноваження Держслужби експортного контролю.

Київ. 24 липня. УНІАН. Народний депутат України Павло Кишкар спільно з адвокатом Тимуром Михайловим звернулися до т.в.о. голови Служби безпеки України Іван Баканова з проханням повернути у правове русло слідство стосовно співробітників Харківського авіаційного підприємства, які ремонтували вітчизняні літаки за кордоном.

Про це вони заявили на прес-конференції в УНІАН.

«Зараз публічно звертаємося до пана Баканова, щоб це переслідування припинити, а слідчі дії проводилися відповідно до Кримінального процесуального кодексу. Щоб людям повернули все майно і чесно зароблені гроші», - сказав Кишкар.

Зокрема, це стосується ситуації, коли інженери Харківського державного авіаційного виробничого підприємства (ХДАВП) в якості підробіток виконували замовлення з обслуговування цивільних літаків «Антонова» в Африці.

Він також зазначив, що є необхідність на законодавчому рівні обмежити повноваження Держслужби експортного контролю при СБУ.

«У контексті реформування самої Служби безпеки я багато років працював над позбавленням такої функції, як контроль за економікою з боку СБУ. Потрібно буде ще й реєструвати закон про ліквідацію Державної служби експортного контролю як суто корупційної системи», - сказав він.

Заступник начальника цеху з підготовки та виробництва ХДАВП Юрій Крижановський зазначив, що, прилетівши до Києва з Екваторіальної Гвінеї, де проводився ремонт літаків, в аеропорту він разом з іншими учасниками групи був затриманий співробітниками СБУ.

«Коли ми проходили митний контроль, зайшли фахівці Служби безпеки, нас протримали там годин дев'ять. За цей час ми не могли ні з ким зв'язатися. Зрештою було ухвалено рішення нас відпустити додому, але при цьому було сказано: все здати, і ми все здали. Але зробили позначку про те, що гроші забрані та їх необхідно повернути », - пояснив він.

За словами адвоката Тимура Михайлова, затримання проводилося без протоколу, а обшук кваліфікувався як огляд у кримінальній справі, що стосувалася ремонту та контрабанди бойових блоків ракет стосовно інших осіб, ніяк не пов'язаних із групою.

«Це має такий вигляд: слідчий гуляв по аеропорту, у нього була кримінальна справа щодо бойових блоків ракет, і він бачить людей і думає: а чому б не провести у цій справі ще й обшук людей, яких він підозрює в ремонті літака в іншій країні і ніяк не пов'язаних з фігурантами тієї справи. Тобто це просто легалізація незаконних дій, притягнення за вуха іншої кримінальної справи, і щодо неї нібито проведено огляд», - пояснив він.

Адвокат зазначив, що далі слідчий звернувся до суду з проханням заарештувати вилучене майно. Без виклику власників позов був задоволений. Через якийсь час Печерський районний суд зняв помилково накладений арешт, що означає необхідність повернути слідчим вилучене майно.

«Замість того, щоб повернути майно, проводиться активізація справи зі спробою вручити підозри, і далі шляхом процесуальної маніпуляції він звертається вже до Голосіївського суду з повторним клопотанням про арешт», - сказав Михайлов.

Він пояснив, що по суті група інженерів звинувачується у здійсненні технічного обслуговування військового літака. Але експертизу літака ніхто не робив, і на припущенні слідчий склав підозру.

За інформацією адвоката, слідчий знає, що з 2006 року цей літак був демілітаризований, тобто в Україні перед продажем було демонтовано все обладнання, що належить до військового призначення, і обладнаний пасажирським салоном.

«Якщо за таким принципом, як СБУ, звинувачувати і заарештовувати людей, то треба посадити 70% всіх авіаційних інженерів, які в Україні є. Тому що літаки «Антонова» українського виробництва експлуатуються за кордоном. Фахівці, які можуть обслуговувати ці літаки, - це українці, які виїжджають в країну експлуатації літака. На думку СБУ, то, що вони роблять, - це злочин», - додав Михайлов.

При цьому народний депутат Павло Кишкар зазначив, що Президент України також має втрутитися в цю ситуацію.

Довідка УНІАН. Харківське державне авіаційне виробниче підприємство (ХДАВП) - українське підприємство авіаційного машинобудування в місті Харків, засноване в 1926 році. ХДАВП спеціалізується на випуску літаків сімейства «Антонов», зокрема моделей Ан-74, Ан-140, Ан-148.