Київ. 2 квітня. УНІАН. Ситуація навколо агрохолдингу «Мрія», який допустив у серпні минулого року технічний дефолт стабілізується. 

Про це на прес-конференції в УНІАН сказав міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко.

Водночас він додав, що в ситуації з «Мрією» головними завданнями Мінагропроду було збереження холдингу, але водночас і захист інтересів його кредиторів.

«Інвестори повинні розуміти, що гроші захищені, що в Україні працює правова система, яка захищає акціонерів і що в Україну потрібно вкладати й у ній безпечно працювати», - пояснив міністр.

Павленко також особливо відзначив важливість того, що холдинг зумів зберегти свій земельний банк і продовжує свою роботу.

Саймон Чернявський зазначив що критичною залишається ситуація з цукровими заводами,над якими Мрія не має контролю. Через відсутність співпраці з заводами компанія не може посіяти цукрові буряки.

«Вплив на цукровий ринок - теж не думаю, тому що у нас дуже великі перехідні залишки - 700 тис. тонн. У нас перевиробництво з минулого року», - сказав Павленко.

Як повідомляв УНІАН, на початку серпня 2014 року агрохолдинг «Мрія» не зміг виплатити близько 130 млн дол. за своїми зобов'язаннями. За даними міжнародного комітету кредиторів, заборгованість «Мрії» перед усіма фінансовими кредиторами на момент оголошення дефолту становила 1,3 млрд дол.

У грудні 2014 року Високий суд правосуддя Британських Віргінських островів визнав банкрутом мажоритарного акціонера «Мрії» - HF Assets Management Limited.

У січні 2015 року Інтерпол оголосив у розшук 32-річного Миколу Гуту, сина засновників і співвласників агрохолдингу «Мрія» Івана і Клавдії Гута, через підозру в шахрайстві.

У лютому комітети кредиторів оголосили про призначення нового топ-менеджменту «Мрії». Генеральним директором холдингу був призначений Саймон Чернявський, який раніше очолював сільськогосподарський HarvEast Holding.

Станом на початок квітня холдингу вдалося повністю відновити контроль над 180 тис. га землі.

Довідка УНІАН. Багатопрофільний агрохолдинг «Мрія» обробляє 259 тис. га у п'яти областях на заході України. Компанія спеціалізується на вирощуванні зернових, цукрових буряків і картоплі. У 2008 році «Мрія» через зареєстровану на Кіпрі компанію Mriya Agro Holding Plc залучила 90 млн дол. шляхом продажу на Франкфуртській біржі 20% акцій.