Київ. 31 березня. УНІАН. Група громадських активістів вважає необґрунтованим і вимагає скасувати підвищення з 1 квітня тарифів на природний газ і теплопостачання для населення, яке закріплене у постанові Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП).

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив голова всеукраїнського комітету «Наступ» Руслан Секела.

«Ми вимагаємо від влади зупинити постанову №583 НКРЕКП, провести громадські слухання, залучити експертів, і якщо підвищувати ціну, то тільки адекватно, щоб українці могли платити», - сказав Секела, додавши, що вже створено ініціативну групу, яка подала позов до суду на рішення регулятора.

Відео дня

При цьому Секела зазначив, що після введення нових тарифів середньостатистична українська родина отримуватиме рахунок на 5,5-6 тис. грн, що є непідйомним за поточних економічних умов у країні.

За його словами, надплатежі через зростання тарифів підуть повз бюджет та розкрадатимуться газодобувними компаніями, які заявляють про високу собівартість видобутку газу в Україні, що є неправдою.

«Більшість газодобувних компаній контролюється «сім'єю» Януковича, Ахметовим і Фірташем, і лише 10% - іншими людьми», - підкреслив Секела.

На думку присутнього на прес-конференції директора департаменту ЖКГ Запорізької міськради Валерія Безлепкіна, у Нацкомісії не було підстав для підвищення тарифів на газ.

«Ми маємо розуміти, що «Нафтогаз» видобуває близько 89% газу в країні, а його вартість - близько 1 тис. грн за тисячу кубометрів ... Чому ціни злітають з 1 тис. грн до 7 тис. грн?» - обурився Безлепкін, наголосивши, що нові тарифи призведуть до різкого збіднення населення, а виділених державою субсидій на всіх споживачів не вистачить.

Безлепкін вважає, що збалансувати дефіцит «Нафтогазу», чого вимагає Міжнародний валютний фонд, можна було шляхом підвищення ціни на газ лише на 53%, а не у 3-6 разів. При цьому він підкреслив, що дефіцит «Нафтогазу» у 29,8 млрд грн можна було б з лишком перекрити за рахунок повернення усіх боргів приватних компаній перед держхолдингом, а також завдяки збільшенню ефективності роботи держкомпанії.

«Group DF (холдинг Дмитра Фірташа - УНІАН) винна держкомпанії «Газ України» (входить до «Нафтогазу України» - УНІАН) 9,3 млрд грн ... Підприємства теплокомуненерго винні близько 21 млрд грн ... Де ці гроші - це проблеми «Нафтогазу», а не населення України. Якщо відняти ці суми, ми отримаємо вже профіцит в 1 млрд грн », - сказав Безлепкін.

Його підтримав головний редактор журналу «Кримінальне чтиво» Владислав Якушев. За його словами, облгази, більшість яких контролює група Дмитра Фірташа, виводять гроші незаконним шляхом і штучно створюють борги перед держкомпаніями.

«У 2013 році «Львівгаз» визнав за необхідне покласти 100 млн грн на депозит в банк «Надра», який вже був під керівництвом тимчасової адміністрації. На 2014 рік борги облгазу перед НАКом саме були 100 млн грн, а гроші з банку забрати було вже неможливо. В цей же час «Львівгаз» купує у своєї керуючої компанії «Газтек» облігації на 81 млн грн із погашенням у 2026 році», - розповів про кричущі схемах виведення грошей в облгазі Якушев.

При цьому Безлепкін зазначив, що такі самі схеми використовуються в усіх облгазах, підконтрольних Фірташу.

Директор юридичної фірми «БЛІЦ» Ірина Хижняк, яка також була присутня на прес-конференції, заявила про невідповідність рішення про підвищення тарифів чинному законодавству. За її словами, проведений аналіз прийняття даної постанови свідчить про те, що можна домогтися її скасування в судовому порядку, однак тут активісти зіткнулися з затягуванням в реєстрації позову.

«17 березня ми звернулися до адміністративного суду міста Києва з позовом ... Відповідно до Кодексу адміністративного судочинства, суд має протягом трьох днів вирішити питання про відкриття провадження, відмовити або надати термін на усунення недоліків, але на даний час ухвали про відкриття провадження ми не маємо», - підкреслила Хижняк.

Як повідомляв УНІАН, Нацкомісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, своєю постановою №583 від 3 березня 2015 року підвищила більшість тарифів на комунальні послуги для населення з 1 квітня. Так, тариф на електроенергію зросте в середньому на 19% і ще в 3,5 разу - до березня 2017 року, на тепло - на 72%, до 537,2 грн за 1 Гкал. При цьому мінімальний тариф на газ для населення зросте в 3,3 разу - до 3600 грн за тисячу кубометрів.