На думку заявників, міністр не міг не знати про існування цих схем, проте сприяв їхньому існуванню.

Київ. 15 липня. УНІАН. Представники бізнесу і громадської організації «Бізнес-Варта» підготували спільну заяву до Державного бюро розслідувань про вчинення міністром юстиції Павлом Петренком злочинів у сфері державної реєстрації, а саме - про його участь в схемах із заволодіння бізнесом і активами шляхом доступу до державних реєстрів.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив адвокат «Бізнес-Варти» Андрій Наход.

«Бізнес вважає, що чиновники Міністерства юстиції під виглядом реформування реєстраційної служби та інших служб, які працювали при Міністерстві юстиції у вигляді окремих департаментів, під виглядом децентралізації і демонополізації так званих адміністративних публічних послуг у сфері державної реєстрації сприяли і створили такі нормативно-правові умови і такі нормативно-правові акти, які дають можливість безперешкодно здійснювати злочинні перереєстрації, чітко розуміючи, що не будуть ніколи покарані", - сказав він.

Також, за словами юриста, була організована ще одна злочинна схема - з вимагання грошей з підприємців за законне «повернення» в реєстр прав власності.

Як основний аргумент винності міністра Наход назвав той факт, що Петренко очолює Мін'юст з 2014 року, причому саме він курирував так звану реформу реєстраційної служби.

«Міністр юстиції не може не знати, що відбувається з цією так званою реформою, міністр не міг не знати, що це злочинна схема, міністр юстиції не може не чути цих постійних конференцій, кримінальних справ, закликів розібратися в тому, що відбувається в цій сфері» , - сказав юрист.

Як додала директор «Бізнес-Варти» Ольга Матвіїва, крім озвученої заяви, яку мають передати до ГБР сьогодні, підготовлені звернення до президента Володимира Зеленського.

«В одному із звернень ми перерахували всіх реєстраторів, комунальні підприємства, а також кількох нотаріусів, які задіяні в схемах незаконної перереєстрації. Ми просимо, щоб президент України звернувся до Міністерства юстиції з проханням провести перевірку цих осіб і підприємств», - сказала вона.

У заході брали участь:  Ольга Матвіїва , директор ГО «Бізнес – Варта»; Андрій Наход , адвокат ГО «Бізнес – Варта»; Іван Мірошніченко,  Голова Ради ГО «Бізнес – Варта»; Олексій Кулагін, директор ТОВ "Омокс" , ЖК  "Чайка"; Олександр Строгий, засновник  ФГ “Строгого О.Ф.”; Анатолій Гайворонській, голова Асоціації фермерів Дніпропетровщини; Рубен Арутюнов, Київський підприємець; Василь Доценко, представник власника ТОВ «НЕСТ», ТОВ «Братський маслопресовий завод»; Володимир Полевий, головний редактор журнал «Бізнес»; Любов Здоровецька, ТОВ "ІНФОРМАЦІЙНО-ТОРГОВИЙ ДІМ-ЛС"; Владислав Сидоренко, журналіст.