Правозахисники, активісти  та представники громадського руху заявляють, що ситуація триває близько 2,5 років і за цей час спортивні об’єкти прийшли у незадовільний стан, у спортсменів виникли проблеми з проведенням тренувань.

Київ. 12 липня. УНІАН. Активісти заявляють, що після передачі відреконструйованого, за кошти мецената, «Пісківського Спортивного-Центру» об’єднаній територіальній громаді почався саботаж розвитку спорту з боку місцевої влади.

Про це на прес-конференції в УНІАН щодо ситуації зі спортцентром заявили: правозахисник, голова громадської організації «Пісківка Спортцентр» Володимир Луцков та правозахисник, член Координаційної ради «Громадського руху спортсменів України» Михайло Гончаренко.

Як зазначив Луцков, центр створювався з 2007 р. і на сьогодні у ньому функціонують зал боксу, зал пауерліфтингу, два футбольних поля - з трав’яним та зі штучним покриттями, облаштовані роздягальні для спортсменів, парк для відпочинку людей, гуртожиток для проживання спортсменів та тренерів.

«Всі умови є і мета лише одна – надати підростаючому поколінню розвиватися, займатися спортом, щоб вони могли будувати своє майбутнє та розвивати нашу Україну і показувати себе на всіх аренах світового масштабу. Все це фінансується повністю меценатом», - сказав він, зазначивши, що всі переїзди, екіпірування тощо фінансуються однією особою без допомоги влади.

Як зазначалось, в цьому центрі було організовано безкоштовні заняття спортом більше 300 дітей, причому під керівництвом професійних тренерів.

«Але стикнулись з тим, що влада почала активно втручатися в життя спортивного центру», - наголосив Луцков.

За його словами, проблеми почалися саме після того, як була створена Пісківська об’єднана територіальна громада і їй передали безкоштовно спортивний центр.

Луцков наполягає, що керівник ОТГ не має бажання допомагати розвивати центр, а хоче «прибрати ці всі будівлі, які були побудовані для дітей, під свій контроль, щоб їх здавати професійним командам все за певну платню».

За його словами, зокрема, створюються такі умови, щоб тренери та спортсмени не могли проживати в гуртожитку та проводити тренування у спортзалах, наприклад, відрізають будівлю від світла або зникає інвентар, без якого неможливо проводити підготовку спортсменів.

«Ми змушені говорити про цю ситуацію, оскільки за останніх декілька років склалася неординарна ситуація. Права людей брутально порушуються. Тому що до громади безкоштовно було передано здоровенний комплекс, який на сьогоднішній день коштує мільйони доларів… і якщо зараз зробити моніторинг по Київській області, то це (зазначений спортивний центр) унікальне явище, бо не знаю інших таких великих споруд, таких великих вкладень саме в спорт. І у нас є результати – є спортсмени, які славлять Україну, виступаючи на чемпіонатах світу. Але замість того, щоб сказати дякую, підтримати, нас саботують», - зазначив Гончаренко.

Цю думку підтримав громадський діяч, координатор «Громадського руху спортсменів України» та голова Федерації боксу Київської області Костянтин Калашников.

«На мою думку, я бачу дві реальні проблеми. Перша – це соціальна, яка пов’язана з розвитком дітей і молоді. І друга – це загроза того, що фінансування нашого спортцентру може стати неможливим, бо людина, яка живе вже 12 років в Канаді, має звідси купу проблем і колись його терпець може урватись», - сказав Калашников.

Майстер спорту міжнародного класу з тяги, тренер з пауерліфтингу Руслан Тимошенко наголосив, що така ситуація негативно впливає на хід підготовки спортсменів, які вже сьогодні представляють Україну на міжнародних аренах.

За словами Гончаренка, активісти і спортсмени мають алгоритм дій для відстоювання своїх інтересів.

«Зараз в нас йде дуже багато судів, відкрито багато справ, ми будемо їх лобіювати далі, щоб влада відповідала за ті незаконні дії, які трапились», - зазначив правозахисник.

Разом з тим він запевнив, про готовність співпрацювати з владою і пропонували механізм вирішення конфлікту.

«Як варіант була домовленість підписати угоду про співпрацю. Мета угоди – документарно закріпити позиції – що ми займаємося спортом, у нас є фінансування за рахунок меценацтва, розвиваємо спорт. На сьогоднішній день угода не підписана. Вихід є, але штучно створюються проблеми, щоб цей вихід ніколи не знайшов свого завершення. Ми пропонуємо діалог», - сказав Гончаренко.

У прес-конференції також брали участь спортсмени: чемпіонка Всесвітніх ігор з єдиноборств серед школярів  “Combat Games” Аміна Мухамед; майстер спорту міжнародного класу з тяги, тренер з Пауерліфтингу Руслан Тимошенко; тренер з вільної боротьби Сергій Плісенко.