Київ. 9 липня. УНІАН. Незалежні експерти пропонують запровадити в Україні персональні мандати для голосування на виборах, що підвищить відповідальність виборців.

Про це було наголошено під час прес-конференції в УНІАН, організатором якої виступили представники УМТК "Столиця".

Журналіст, незалежний дослідник в публічній соціології, репрезентант групи Спільний Проект на тему «Позитивний розвиток сценарію в Україні: завдання, які потрібно виконати» Олександр Тертичний зазначив: «Персональний мандат – це персоніфікований голос виборця, який був поданий за кандидата з правом в будь-який момент безперешкодно його анулювати. Ми пропонуємо, щоб кожна людина мала свій персональний мандат перед тим, як вона вручить його довіреній особі. Якщо довірена особа виявиться негарною людиною, то право виборця – негайно відкликати свій голос, анулювати його з відповідними наслідками у Центральній виборчій комісії. Якщо обраний депутат або партія втрачає, наприклад, 20% своїх голосів, то автоматично втрачає мандат. Призначаються дострокові вибори і починається з початку».

Але цією технологією, акцентував  він, можна скористатися лише за умови цифрового голосування, як це відбувається в ряді країн, зокрема, в Естонії.

«Треба створити відповідну ІТ-систему для голосування, відкликання, відслідковування тощо. Але майже миттєво можна цю систему ввімкнути, якщо скористатися інформаційними ресурсами державних банків, бо більшість українців вже мають рахунки – зарплатні, пенсійні, стипендіальні в банках. Там проводиться точна ідентифікація. Тобто технологічно просто, щоб кожен виборець отримав по одному голосу на кожен вид голосування», - заявив Тертичний.

За його словами, новація цілком відповідає правам людини і нормам міжнародного права, може органічно бути імплементована у законодавство, а позитивними наслідками запровадження персонального мандату мають стати такі зміни, як те, що обман і підкуп виборців стане нерентабельним, тобто суспільство примусить своїх обранців пристати до чесності.

«Звичайно, це не одразу, не миттєво відбудеться. Але головне в тому, що депутат знає, що його можуть покарати за брехню. Інших механізмів у нас настільки ж дієвих я поки не знаю. Лише із впровадженням такої системи – персоніфікації мандату – розпочнеться дійсно масова політична просвіта, люди почнуть розуміти, що вони роблять і що з цього виходить», - зазначив експерт.

Дипломат, переможець Всеукраїнського конкурсу «Народний президент» Василь Марушинець, інформуючи щодо теми «Ретроспектива та перспектива. Україна та глобальний світ - точка відліку сьогодні» зазначив, що зовнішня політика є продовженням внутрішньої і це повинні пам’ятати особи при владі та дипломати.

«Коли наші керівники їздять по закордонах, ведуть переговори про надання фінансової чи іншої допомоги, то наші закордонні партнери дивляться, яка наша внутрішня політика, куди ми діваємо гроші. Нам, щоб владнати і зовнішнє, і внутрішнє політичне життя, треба вжити термінових заходів», - підкреслив він.

Зокрема, за словами Марушинця, йдеться про зняття з реєстрації в Міністерстві юстиції всіх антиукраїнських, антидержавних, промосковських політичних партій та громадських організацій та припинення їхньої «підривної діяльності».

Представник «Міжнародного Фонду економічних реформ в Україні» Володимир Мартинюк зазначив, що сьогодні Україні, щоб вийти з політично-економічної стагнації, насамперед потрібно, зокрема, відновити фондовий ринок та провести земельну реформу. Також, за його словами, необхідно привести суд присяжних до світових стандартів і створити двопалатний парламент.

На прес-конференції також було представлено тему «Україно почуй Донбас!». Представниця Громадянського Руху Народного Опору «Україна, що бореться», Народної групи «30 листопада», заслужений працівник соціальної сфери та журналіст Валентина Виноградова наголосила на важливості зрозуміти причину конфлікту на Донбасі. «Поки на Україні не розуміють причину конфлікту на Донбасі, до тих пір червона кров людей буде фарбувати чорне вугілля у кривавий колір. 5 років триває кризовий період конфлікту. За ці роки ніхто з керівництва держави не назвав конкретно, що там відбувається. Кажуть про війну, але її не оголошують», - зазначила Виноградова.

Крім того, Валентина Виноградова акцентувала: "Народ України має самостійно вирішувати своє майбутнє, мати право обирати і своїх священників, і  свою владу. Якщо взяти питання  по земельній реформі, то вона повинна діяти виключно в інтересах громадян України, а не латифундистів. Спочатку землю потрібно націоналізувати, а потім  реалізувати  так, щоб право мати земельний участок  мав кожен українець незалежно від його матеріальних статків. Україна сьогодні має бути незалежною унітарною державою, яка має будувати стосунки з усіма країнами світу, виходячи зі своїх економічних і політичних  інтересів. Україна має сама вирішувати свою державну політику . Виходячи з цього, переговори по Донбасу повинні відбуватись в Україні, а не за її межами. Всі злочинці які здали нашу землю повинні понести покарання. Потрібно  запрошувати  до переговорів ООН, міжнародне суспільство, постраждалих на Донбасі , матерів загиблих та поранених на війні солдат, щоб  всім разом вирішити  проблемні та болючі питання. Але робити це потрібно саме в Україні. Всі питання повинні вирішуватись виключно з позиції інтересів України".

Журналіст USA Media Corporation, професор психології, голова Асоціації християнських організацій Африки Валентин Еліас зазначив, що завдання журналістів – це максимально доносити правду до людей. Він пропонує всім незалежним журналістам приєднатись до Міжнародної асоціації незалежних журналістів, щоб спільно доносити правду до суспільства та інформувати, що насправді відбувається у світі.

Фото з прес-конференції: https://photo.unian.ua/theme/86898-press-konferenciya-v-unian-na-temu-pozitivnoe-razvitie-scenariya-v-ukraine-zadachi-kotorye-nuzhno-vypolnit.html