Через відсутність державної стратегії розвитку лісового господарства та підтримки галузі з боку держави, українські деревообробники готові виходити на акції протесту по всій Україні.

Київ. 4 липня. УНІАН. Українська деревообробна галузь опинилася на межі повної зупинки й банкрутства через відсутність чіткої та прозорої державної стратегії її розвитку.

Про це повідомив голова Асоціації деревообробних і лісозаготівельних підприємств Західної України Ігор Соболевський.

"Що ми бачимо зараз у галузі? Повну відсутність державного фінансування, податкову стагнацію, й те, про що ми завжди говорили - повну відсутність будь-якої державної програми розвитку деревообробної галузі", - сказав Соболевський.

Він зазначив, що існуюча законодавча база, яка регулює деревообробну галузь в Україні, не є ефективною. Водночас, за його словами, для вирішення існуючих у деревообробній галузі проблем в Україні необхідно створити Міністерство лісового господарства, а також ухвалити законодавчу базу, яка забезпечуватиме єдині та прозорі правила в цій галузі. Крім того, для підтримки деревообробної галузі необхідно впровадити державні програми підтримки, які дозволили б стимулювати виробництво кінцевих продуктів - меблів та столярних виробів, а також паливних та енергетичних матеріалів.

"Якщо новий уряд, нова влада не повернеться обличчям до деревообробної галузі, нам не залишиться нічого іншого, крім як вийти на вулиці з масовими протестними акціями. Іншого шляху ми не бачимо, оскільки ніхто не хоче нас слухати", - підкреслив Соболевський.

Водночас, за словами директора Інституту підтримки регуляторної реформи в Україні Володимира Дороша, асоціації деревообробників закликають президента, а також його оточення до конструктивного діалогу та співпраці з метою вирішення проблем галузі.

Крім того, голова Асоціації деревообробних і лісозаготівельних підприємств Львівщини Микола Когут зазначив, що через неефективне законодавче регулювання галузі деревообробка в Україні опинилася на межі банкрутства, а ціни на українську продукцію деревообробки є неконкурентоспроможними.

Позицію голови Асоціації  деревообробних і лісозаготівельних підприємств Західної України  Ігоря Соболевського про необхідність створення в Україні Міністерства лісового господарства підтримали: голова Чернівецької асоціації деревообробників Дмитро Саїн, голова Асоціації деревообробників Київщини Олександр Ілюшенко, голова громадської організації "Об'єднання "Кластер" деревообробників Черкаської області" Андрій Зубченко та інші представники деревообробної галузі країни.

Фото з прес-конференції в УНІАНhttps://photo.unian.ua/theme/86688-derevoobrabatyvayushchaya-otrasl-ukrainy-na-grani-ostanovki-nuzhna-novaya-gosudarstvennaya-strategiya-razvitiya-i-sozdaniya-ministerstva-lesnogo-hozyaystva.html

Спікери прес-конференції: голова Асоціації деревообробних та лісозаготівельних підприємств Західної України Ігор Соболевський; голова Асоціації деревообробних та лісозаготівельних підприємств Львівщини Микола Когут; голова Чернівецької асоціації деревообробників Дмитро Саїн; голова Асоціації деревообробників Київщини Олександр Ілюшенко;  голова ГС «Об’єднання КЛАСТЕР деревообробників Черкаської області» Андрій Зубченко;  директор Інституту підтримки регуляторної реформи в Україні Володимир Дорош.