За їхніми словами, зараз у цій сфері багато хаосу і бажання заробляти на тіньових схемах.

Київ. 2 липня. УНІАН. Експерти закликають владу України ухвалити єдиний закон, який би навів порядок у сфері адміністративних послуг у країні в плані визначення критеріїв платності та безоплатності цих послуг, механізмів нарахування та використання адмінзборів, порядку та способів їх стягнення.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив експерт Центру політико-правових реформ Віктор Тимощук.

«Нам потрібен в Україні закон, який би визначив, які адміністративні послуги є платними, а які - безоплатними. Якщо послуга платна - то яка ціна може бути на неї встановлена? Чи можуть коштувати послуги так само, як у країнах Європейського Союзу, при тому, що рівень доходів у нас поки що не такий?», - зазначив він.

«Висновок нашої організації такий, що, на жаль, поки що в сфері оплати за адміністративні послуги влада порядку не навела. Незважаючи на те, що це завдання є і в стратегії реформи державного управління, і в різних урядових документах, у нас тут хаос, підприємства, що паразитують у тому ж Міністерстві внутрішніх справ, у міграційній службі, сумнівні експерименти в Міністерстві юстиції та багато іншого», - додав експерт центру.

За словами Тимощука, однією з причин для повторного звернення до влади з подібною пропозицією є подорожчання з 1 липня послуг за оформлення паспортів, хоча існує достатньо адмінпослуг, за якими ціна не переглядається багато років.

«У нас в Україні близько 1500 адміністративних послуг, але держава чомусь піклується про регулювання ціноутворення лише в паспортній сфері. Паспортні послуги подорожчали, тут нібито враховуються економічна ситуація і зростання доходів, але ніхто не дивиться на те, що у нас є багато сфер, які понад двадцять років не переглядаються», - зазначив він.

Так, приміром, додав експерт, реєстрація шлюбу в Україні офіційно коштує 85 копійок, і з 1993 року цей платіж не переглядався. Також, за словами Тимощука, є нотаріальні послуги, так званий місцевий нотаріат, які коштують 17 копійок, 34 копійки, 85 копійок. «І ці платежі з 1993 року також не переглядалися», - сказав він.

Присутній на прес-конференції експерт Центру політико-правових реформ Євген Школьний, своєю чергою, відзначив суттєве подорожчання паспортних послуг в Україні. Причому, за його словами, тепер вартість оформлення закордонного паспорта в Україні буде вищою, ніж у деяких країнах Євросоюзу.

«При оформленні ID-карти до двадцяти робочих днів потрібно вже платити 345 грн, раніше потрібно було платити 279 грн, тобто, це на 66 грн дорожче. При оформленні ID-карти до десяти робочих днів потрібно сьогодні вже платити 471 грн, раніше це було 366 грн, тобто, на 105 грн дорожче. Це якщо ID-картка оформлюється не вперше. При оформленні закордонного паспорта до двадцяти робочих днів сьогодні вже потрібно платити 682 грн, раніше це коштувало 557 грн, тобто, на 125 грн дорожче. І термінове оформлення закордонного паспорта сьогодні вже коштує 1034 грн, а раніше коштувало 810 грн, тобто, на 224 грн дорожче», - сказав він.

При цьому експерт звернув увагу, що в урядовій постанові та в новині на сайті Кабміну вказано різні розміри адміністративних зборів за оформлення паспортів, що пояснюється нібито збільшенням ціни послуг монополіста - держпідприємства «Поліграфкомбінат Україна».

Крім того, повідомив Школьний, якщо українці приходять до офісів держпідприємства «Документ», то платять додатково 400 грн за послуги з оформлення закордонних паспортів, що, за словами експерта, порушує норми Закону «Про Єдиний державний демографічний реєстр».

Як повідомляв УНІАН, в Україні вартість надання адміністративних послуг у сфері міграції зросте з 1 липня не більш ніж на 30%.