Представники української діаспори просять президента Володимира Зеленського захистити їхні конституційні виборчі права на позачергових виборах до Верховної Ради.

Київ. 27 червня. УНІАН. Вперше в Україні ініційовано проведення "Протесту діаспори" з вимогою забезпечити виборчі права українців, які проживають за кордоном.

Про це заявили учасники прес-конференції на тему: «На День Конституції на Банковій відбудеться перший в історії України «Протест діаспори»», що відбулась сьогодні в УНІАН.

Засновниця міжнародної громадської організації Global Ukraine (Франція) Віолета Москалу повідомила, що напередодні Дня Конституції України представники української діаспори нагадують українській владі і новому президенту Зеленському про їхній обов’язок захищати і забезпечувати конституційні і фундаментальні права всіх українців, в тому числі тих, які проживають за кордоном і є трудовими мігрантами.

За її словами, представники українських трудових мігрантів за кордоном обурені дискримінацією їх конституційних виборчих прав, оскільки право голосу для мільйонів українців за кордоном на позачергових виборах до Верховної Ради України обмежене через архаїчну організацію виборів. За словами Москалу, трудових мігрантів, 98% українців за кордоном де-факто не можуть голосувати та не мають своїх представників в українському парламенті, які зможуть відстоювати питання, що їх хвилюють.

“Де-факто ми маємо до 10 мільйонів українських громадян - трудових мігрантів – це третина працездатного населення, третина виборців, і дуже погано, що дуже архаїчна організація виборів за кордоном – недостатня кількість виборчих дільниць. І в таких умовах можуть голосувати де-факто 2-3% наших громадян-виборців, і відповідно 98% людей залишаються за бортом. Це мільйони забутих громадян”, - наголосила Москалу.

Вона сказала, що, незважаючи на активну адвокаційну кампанію представників діаспори, яка триває вже доволі довгий час, українська влада вперто не бачить і не чує про цю проблему, аби її вирішити.

Москалу назвала таку ситуацію неприпустимою, оскільки українські трудові мігранти здійснюють дуже велику роботу з просування і захисту інтересів України за кордоном.

“Сподіваємося, що в Адміністрації президента буде якась конструктивна відповідь, і що отримаємо політичну відповідь, і що не будуть забувати про мільйони трудових мігрантів”, - додала Москалу.

Вона закликала президента докласти зусиль до врегулювання питання щодо забезпечення виборчих прав трудових мігрантів.

“Якщо ви хочете реально модернізувати країну, забезпечте нам право голосу. Ми знаємо, як повернути додому мільйони українських громадян”, - заявила вона.

Своєю чергою голова Асоціації Українців в Республіці Ірландія (АУРІ), координатор акції "Об'єднані Прапором #LiberateCrimea" (Ірландія) Микола Круцик зазначив, що про українських трудових мігрантів, які проживають за кордоном, забувають, коли настає виборчий період в Україні.

За словами Круцика, в інших країнах відкривають недостатню кількість виборчих дільниць. Виборчі дільниці відкриваються при посольствах або консульствах України, й за такої ситуації українцям у країнах їхнього перебування дуже часто доводиться долати великі відстані, навіть сотні кілометрів, аби дістатися до дільниць.

“На даний момент, за старими законами, людина має в робочий час приїхати, залишити свою роботу, подолати можливо немаленьку відстань, хоча в Ірландії це 200-300 км, в інших країнах це може бути і тисяча кілометрів. Треба приїхати, написати заяву, подати документи і треба бути особисто в посольстві чи консульстві”, - сказав Круцик.

При цьому, на його думку, ситуацію можна покращити, аби всі процедурні питання для участі у голосуванні можна було вирішувати в електронному вигляді, надсилати документи електронною поштою. Також Круцик вважає, що виборчі комісії можуть відправляти запрошення для участі у голосуванні в електронному вигляді, а не в паперовому.

Як наголосила представник організації «Волонтерська сотня міста Брешії» (Італія) Христина Ошурко, складається таке враження, що українські мігранти як виборці державі зовсім не потрібні.

“На президентських виборах проголосували 53 тис. українських громадян з 10 мільйонів, що мають право голосу. Це сумарно на всіх дільницях світу, і це мізерна кількість, яка має дуже невеликий вплив на вибори”, - заявила Ошурко.

Вона вважає, що конституційні права українських громадян, які проживають за кордоном, порушуються.

Крім того, Ошурко навела приклад, що в Мілані з 8 тис. зареєстрованих виборців проголосували тільки 2 тис.

Своєю чергою представник організації Israeli Friends of Ukraine (Ізраїль) Тимур Мамедов вважає, що виборчий процес за кордоном через бюрократичні процедури нагадує голосування за часів Радянського союзу.

“В Ізраїлі одна виборча дільниця, але 15 тисяч українців, які мали би проголосувати. І неділя – це робочий день, багатьом дуже важко приїхати з півдня і півночі, тому що дільниця розташована посередині країни – в місті Тель-Авів”, - сказав Мамедов.

Він сказав, що під час першого туру виборів президента України з 15 тис. українців, які живуть в Ізраїлі, проголосували 360 осіб, а під час другого туру - близько 700.

На думку Мамедова, процес організації виборів необхідно автоматизувати.

За його словами, бюджетні кошти, які виділяються на проведення виборів, використовуються неефективно, оскільки є факти, як вже після завершення другого туру виборів люди отримували паперові конверти з запрошеннями взяти участь у голосуванні.

Учасники прес-конференції наголосили, що вже минув час, коли представники української діаспори мовчали. Вони заявили, що налаштовані відстоювати свої вимоги до їх задоволення.

Спікери прес-конференції: Др.Віолета Москалу, засновниця Global Ukraine, Франція;  Микола Круцик, голова Асоціації Українців в республіці Ірландія (АУРІ), координатор акції "Об'єднані Прапором #LiberateCrimea", Ірландія; Христина Ошурко, «Волонтерська сотня м. Брешії», Італія; Валентина Тимчук-Марко, Асоціація солідарності, взаємодопомоги та культури «Відкрите Серце», Португалія; Тимур Мамедов, Israeli Friends of Ukraine, Ізраїль; Олена Топчу, Голова ГО "Спілка української культури і солідарності", Туреччина; Анастасія Лапочкіна, Ukrainian Development Center, Єгипет.