Крім того, такий формат дасть змогу відмовитися від паперових документів при взаємодії з європейськими партнерами.

Київ. 26 червня. УНІАН. Єдиний стандарт юридично значущого електронного документа дасть змогу Україні перевести документообіг у державних установах на європейський стандарт.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив директор департаменту інформаційних технологій Державного агентства з питань електронного урядування України Володимир Брусіловський.

«20 листопада 2018 року набере чинності наказ № 60 Державного агентства з питань електронного урядування України «Про затвердження вимог до форматів даних електронного документообігу в органах державної влади». Цей наказ дав змогу почати процес переходу документообігу в держустановах на європейський стандарт. Таким чином, електронний документ нового формату може містити як безпосередньо текст документів, так і електронні підписи всіх відомств і установ, які брали участь в його створенні», - сказав він.

При цьому Володимир Брусіловський додав, що прийняття цього наказу дасть змогу унормувати питання архівного збереження, узгодження проектів нормативно-правових актів, укладання та підписання договорів в електронній формі. Крім того, це дасть можливість розширити транскордонну взаємодія і відмовитися від паперових документів при взаємодії з європейськими партнерами завдяки застосуванню стандарту, який використовується в Європі.

Як зазначив  патентний повірений, технічний радник з електронного урядування проекту «Реформа управління на сході України II» В'ячеслав Штанько, проекту GIZ, який виконується за підтримки уряду Німеччини, було дуже важливо підтримати цю ініціативу, оскільки йдеться про рівні правила функціонування ринку документообігу в цілому.

«Йдеться про стандарти і правила функціонування ринку документообігу без надання переваги тому чи іншому гравцеві, тому я впевнений, що це ще на крок наближає нас до інтеграції України в єдиний цифровий ринок і в майбутньому допоможе забезпечити виконання асоціацію між Україною та Європейським Союзом», - сказав він.

При цьому директор Центрального державного електронного архіву України Юрій Ковтанюк повідомив, що такий формат з технічної точки зору дає змогу максимально спростити обмін інформацією між оперативними системами і її передачею на архівне збереження.

«Тобто у нас дуже розвантажиться робота цих систем, що не буде кодування і декодування. Ми розуміємо, що нам не вдасться вічно зберігати оригінали документів, але є механізми і цей формат якраз допоможе нам донести інформацію до наших нащадків», - пояснив Ковтанюк.

Захід відбувся за підтримки проекту «Реформа управління на сході України II», що виконується компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за дорученням Федерального уряду Німеччини.

До участі запрошені: Володимир Брусіловський, директор департаменту інформаційних технологій Державного агентства з питань електронного урядування України;  Наталія Дресвяннікова, юристка у сфері електронних довірчих послуг Kernel; Юрій Ковтанюк, директор Центрального державного електронного архіву України; Вячеслав Штанько, патентний повірений, технічний радник з електронного урядування проекту «Реформа управління на сході України II», що виконується GIZ за дорученням Уряду Німеччини.

Модератор: Андрій Мелащенко.

Довідка УНІАН. Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH підтримує уряд Німеччини в досягненні цілей у сфері міжнародного співробітництва заради сталого розвитку. Пріоритетними напрямами співпраці Німеччини з Україною є: ефективне державне врядування, енергоефективність, сталий економічний розвиток. Крім того, німецька співпраця охоплює запобігання ВІЛ/СНІДу, а також подолання кризової ситуації на сході країни. При цьому особлива увага приділяється підтримці українських громад, що прийняли внутрішньо переміщених осіб.

Фото з прес-конференції: https://photo.unian.net/rus/themes/86543