За словами генерального директора урядового офісу, унікальність єдиного цифрового ринку полягає в тому, що він забезпечує єдині підходи і стандарти, скасовує бар'єри і забезпечує захист персональних даних.

Київ. 26 червня. УНІАН. Інтеграція в єдиний цифровий ринок ЄС є одним із пріоритетних завдань для України і цілком реалістична в п'ятирічному періоді.

Про це повідомила генеральний директор Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина в ході прес-конференції в УНІАН на тему: «Інтеграція України в єдиний цифровий ринок ЄС: досягнення і перспективи».

Захід відбувся за підтримки проекту «Реформа управління на сході України II», що виконується компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за дорученням Федерального уряду Німеччини.

«Під час форуму «країна на єдиному цифровому ринку ЄС», який відбувся 18 грудня 2018 року, було представлено проект Стратегії інтеграції України в єдиний цифровий ринок ЄС і план заходів щодо її реалізації (Дорожня карта). У серпні минулого року Дорожню карту було передано Європейській комісії, яка вже проаналізувала її і підготувала звіт, який найближчим часом буде представлено... Я думаю, що при інтенсивному політичному діалозі цілком реально приєднатися до єдиного цифрового ринку ЄС в п'ятирічному періоді», - сказала Стефанішина.

Вона зазначила, що вже в липні очікується візит до України оціночної місії ЄС, яка упродовж кількох місяців оцінюватиме стан правового наближення в цій сфері, інституційну спроможність України імплементувати відповідне право ЄС, інфраструктуру.

«Місія працюватиме як з державою, так і з бізнесом і громадянським суспільством», - зазначила вона.

Стефанішина наголосила, що унікальність єдиного цифрового ринку полягає в тому, що він забезпечує єдині підходи і стандарти, скасовує бар'єри і забезпечує захист персональних даних.

«Сьогодні в Україні цього практично немає. Інтеграція в європейський цифровий ринок забезпечує захист прав людей, які виробляють IT-продукти, і тих, хто споживає», - зазначила вона.

Генеральний директор Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції Міністерства юстиції України Юлія Зайченко зазначила, що інтеграція в єдиний цифровий ринок ЄС спростить доступ українців до послуг ЄС.

«Електронні підписи розширюють такі послуги як Mobile ID. Це дає змогу громадянам отримувати сім-карту, яка має цей підпис і прямо зі свого телефону можна здійснювати електронну ідентифікацію своєї особи. Якщо ми інтегруємося в цифровий ринок ЄС, то зі свого телефону можна буде отримувати послуги, які надаються в ЄС», - розповіла вона.

Також Зайченко розповіла, що інтеграція в єдиний цифровий ринок спростить участь українського бізнесу під час тендерних процедур в ЄС, укладення угод або вступ українських громадян до університетів ЄС.

У прес-конференції брали участь: Ольга Стефанішина, генеральний директор Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції; Юлія Зайченко, генеральний директор Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції Міністерства юстиції України; Іван Кульчицький, президент Громадської Організації «Агенція європейських інновацій»; Євгеній Воронюк, заступник директора Департаменту інформаційних систем та технологій Міністерства фінансів України. 

Модератор: Андрій Мелащенко.

Довідка УНІАН. Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH підтримує уряд Німеччини в досягненні цілей у сфері міжнародного співробітництва заради сталого розвитку. Пріоритетними напрямами співпраці Німеччини з Україною є: ефективне державне врядування, енергоефективність, сталий економічний розвиток. Крім того, німецька співпраця охоплює запобігання ВІЛ/СНІДу, а також подолання кризової ситуації на сході країни. При цьому особлива увага приділяється підтримці українських громад, що прийняли внутрішньо переміщених осіб.

Фото з прес-конференції: https://photo.unian.net/ukr/themes/86539