Київ. 25 березня. УНІАН. Кожен п'ятий киянин поділяє ті чи інші тези російської пропаганди, але найбільший вплив вона має на півдні та сході України.

Про це свідчать результати соціологічного дослідження Київського міжнародного інституту соціології, презентовані в УНІАН генеральним директором КМІС Володимиром Паніотто.

Як розповів Паніотто, дослідження КМІС мало на меті виявити, наскільки сприймають тези російської пропаганди громадяни в різних регіонах України. Для цього соціологи використовували так званий індекс результативності російської пропаганди. Він був сформований з типових тез російських ЗМІ щодо України, з наступного квазілогічного ланцюжка: Майдан був організований націоналістами разом з американцями - в результаті Майдану до влади прийшли націоналісти, які загрожують російськомовному населенню України - Крим і схід України були в небезпеці - Крим вдалося захистити, включивши його до складу Росії, а схід повстав і хоче гарантій незалежності та безпеки - націоналісти, що незаконно прийшли до влади, почали війну зі своїм народом.

Відео дня

На підставі цього ланцюжка було складено 6 запитань до респондентів: чим був Євромайдан, ставлення до приєднання Криму до Росії, ставлення до США, ставлення до АТО, рівень довіри до російських ЗМІ, довіра до українських ЗМІ.

В результаті соціологи отримали наступні дані: за заході України індекс результативності російської пропаганди становить 12, в центрі - 19, на півдні - 32, на сході (включно з Донбасом) - 48. В Києві - 21. Найменший вплив російська пропаганда має у Львівській області - 8%, найбільший - у Донецькій, Харківській (50), та Одеській, Луганській, Миколаївській - 42, 38, 32 відповідно.

Також, як виявило дослідження, більш сприятливими до російської телепропаганди є люди з надзвичайно низьким рівнем доходів, яким не вистачає грошей навіть на їжу. Їхній індекс - 38. Суто російськомовні громадяни - індекс також 38, та ті, хто себе вважає росіянином, або більше росіянином, ніж українцем. Індекс таких 66 та 58 відповідно. А от суттєвих відмінностей за віком та освітою респондентів не виявлено.

Паніотто вважає, що найбільш загрозливою з точки зору інформаційного впливу Росії є Одещина, Слобожанщина та Донбас, і саме туди в першу чергу має спрямувати контрпропагандистські зусилля влада України.

Опитування було проведене 14 - 24 лютого методом особистого інтерв'ю. Опитали 2013 респондентів у 108 населених пунктах всіх областей (окрім Криму), в тому числі і на окупованих територіях Луганської та Донецької областей.