Короткотермінові спостерігачі слідкуватимуть за процедурами відкриття виборчих дільниць, голосування, підрахунку голосів і передачі протоколів.

Київ. 25 червня. УНІАН. У Європейській мережі організацій зі спостереження за виборами (ENEMO) заявляють, що планують розмістити в Україні 76 короткотермінових спостерігачів з метою здійснення моніторингу за проведенням дострокових виборів народних депутатів, які відбудуться 21 липня.

Як повідомили на прес-конференції в УНІАН представники організації, наразі в Україні вже акредитовано 40 довготермінових спостерігачів від ENEMO.

Місія складається з 12 членів основної команди. Довготермінові спостерігачі були розподілені на 20 команд для роботи в різних областях України з 24 червня - по два спостерігачі у кожній команді.

76 короткотермінових спостерігачів буде розміщено на дільницях у день голосування для моніторингу за процедурами відкриття виборчих дільниць, голосування та підрахунку голосів, а також передачі протоколів.

Голова місії ENEMO Златко Вуйович заявив, що місія працює у повній відповідності до міжнародних стандартів спостереження за виборами. "Об'єктивність, неупередженість та достовірність інформації, зібраної нашими спостерігачами, є головними пріоритетами місії", - сказав Вуйович.

Він додав, що задача місії спрямована на забезпечення поваги до вільного волевиявлення виборців шляхом моніторингу та звітування про найважливіші аспекти виборчого процесу.

"Усі доповіді та висновки ENEMO, які будуть представлені громадськості, базуватимуться на висновках спостерігачів на місцях, де вони зосередяться на роботі органів виборчої адміністрації, реєстрації кандидатів, проведенні агітації, скаргах, пов'язаних з виборами, та інших елементів виборчого процесу", - заявив він.

Представники місії будуть проводити зустрічі з представниками громадянського суспільства та ЗМІ для більш повного моніторингу виборчого процесу.

Прес-секретар місії Мая Мілікіч зазначила, що ENEMO вже дванадцятий раз спостерігатиме за виборами в Україні.

*** Міжнародна місія зі спостереження ENEMO в Україні 2019 фінансується USAID (Агентством США з міжнародного розвитку) через NDI (Національний демократичний інститут), Посольством Федеративної Республіки Німеччина в Києві та Королівством Нідерланди.

Фото з прес-конференції: https://photo.unian.net/ukr/themes/86524