У кримінальному провадженні проти агрохолдингу "Агромарс" статус потерпілих отримали понад 300 місцевих жителів, але наприкінці 2018 року було винесено індивідуальні постанови про позбавлення їх цих статусів.

Київ. 24 червня. УНІАН. Юристи та експерти закликають власників агрохолдингу "Агромарс" (ТМ "Гаврилівські курчата") провести екологічний аудит підприємства, виплатити компенсацію постраждалим і компенсувати збитки від забруднення навколишнього середовища внаслідок створення пташиного могильника в урочищі "Каланча" Вишгородського району Київської області.

Про це повідомив директор юридичної фірми "Імператив плюс" Олександр Лупейко на прес-конференції в УНІАН.

"Ми хочемо, щоб люди жили в безпечному навколишньому середовищі. Тому ми вимагатимемо, щоб "Комплекс "Агромарс" погодився на незалежний зовнішній аудит під контролем громадських організацій. А після цього контролю громадських організацій був розроблений комплекс відповідних заходів щодо екологізації підприємства. Людям, які стали на захист своїх прав, було компенсовано моральну шкоду за те, що вони живуть на цій території", - сказав Лупейко.

За словами Лупейка, на сьогодні на виробничих потужностях підприємства відсутні очисні споруди, а замість належної утилізації на ветсанутильзаводах мертва птиця й відходи виробництва сотнями тисяч тонн захоронюють у полях і на пустирях регіону.

При цьому, в кримінальному провадженні проти агрохолдингу "Агромарс" статус потерпілих отримали понад 300 місцевих жителів, які заявили цивільні позови про відшкодування моральної шкоди через порушення гарантованого Конституцією України права на безпечне для життя і здоров'я навколишнє середовище.

"Ми вирішили піти іншим шляхом - не в порядку цивільного судочинства, а підтримати слідчих і заявити ці позови в кримінальному провадженні, щоб людей визнали потерпілими й цивільними позивачами. Суть ідеї була досить проста. Ми розуміли, в якій країні ми живемо, що рано чи пізно політики почнуть впливати. Була ідея створити з людей щит для слідства, щоб ніякі політики не розвалили це кримінальне провадження", - підкреслив Лупейко.

Спочатку, зазначив Лупейко, громадяни змогли отримати статуси потерпілих, але вже наприкінці 2018 року було винесено індивідуальні постанови про позбавлення їх цих статусів.

Крім того, за словами Гаврилівського сільського голови Олега Покрасьона, заявлені в кримінальному провадженні масштаби забруднення були значно применшені.

"Показник взяли лише з одного птахівничого комплексу. Якщо підрахувати, що на території села Гаврилівка є вісімнадцять майданчиків, якщо на половині майданчиків є забійні комплекси, виходить сто шістдесят тонн. А задокументували лише з одного, по інших взагалі результат не брався", - сказав Покрасьон.

Він також зазначив, що після реєстрації кримінального провадження за допомогою екоактивістів і місцевого населення в урочищі "Каланча" було виявлено десятки інших подібних могильників.

У прес-конференції брали участь: директор «Юридичної фірми «Імператив Плюс» Олександр Лупейко; Гаврилівський сільський голова Олег  Покрасьон; громадський діяч Ірина  Побідаш; голова Швейцарського фонду «Скорочення ризиків» Володимир Костерін; відповідальний секретар ГО «Українське товариство охорони природи» Ігор Артеменко;  секретар ГО «Рада з екологічної безпеки»  Едуард Рябий; голова ГО ДП «Міжнародна екологічна безпека»   Дмитро Бубело.

Як повідомляв УНІАН, 8 червня 2018 року Печерський районний суд обрав запобіжний захід власникам і керівнику структурного підрозділу одного з найбільших агрохолдингів України ТОВ "Комплекс Агромарс", який випускає курятину під торговою маркою "Гаврилівські курчата", підозрюваних у забрудненні навколишнього середовища.

Одному з власників агрохолдингу Марині Сігал було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 2 місяці з альтернативою внесення застави в розмірі 90 млн грн.

Іншому власнику агрохолдингу Євгену Сігалу було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 2 місяці з альтернативою внесення застави у розмірі 80 млн грн.

Керівнику підрозділу підприємства було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 2 місяці з альтернативою внесення застави в розмірі 84 млн грн.

Пізніше Апеляційний суд Києва зменшив розмір застави для власників "Комплексу Агромарс" у 16 разів - до 5 млн грн.

У березні цього року Генеральна прокуратура закрила справу проти власників агрохолдингу "Агромарс" - колишнього депутата Верховної Ради Євгена Сігала та його дружини, які підозрювались у створенні пташиного могильника та забрудненні навколишнього середовища в Київській області.

Довідка УНІАН. "Агромарс" - один із найбільших виробників м'яса птиці в Україні (ТМ "Гаврилівські курчата"), власниками якого є Євген і Марина Сігал.

Це вертикально інтегрований холдинг із замкнутим циклом виробництва - від вирощування зернових культур, виробництва комбікормів, вирощування племінної та бройлерної птиці до переробки м'яса та його реалізації через власну франчайзингову мережу.

Головне виробництво холдингу знаходиться в с. Гаврилівка (Вишгородський р-н Київської обл.).