Київ. 23 березня. УНІАН. У Кагарлицькому районі Київської області злочинці заволоділи аграрним підприємством "Русава-К", скориставшись загибеллю засновника компанії Марка Пославського в Іловайському котлі.

Про це під час прес-конференції в УНІАН розповів письменник, громадський та політичний діяч, народний депутат України I, II, IV-VI скликань Володимир Яворівський.

За його словами, підприємство, контрольною часткою якого володів Пославський, незаконно привласнив громадянин РФ.

«Після смерті Марка, компашка з Кагарлицького району, організувала фальшиві збори, на яких фактично були сфальшовані всі документи, що нібито Марк за кілька днів до своєї смерті приїздив до Києва (з зони АТО), брав участь у зборах і фактично відбулось дарування фірми… Перебрала це майно людина, яка має російське громадянство і мешкає в Криму – Леонід Мосійчук», - розповів Яворівський, зазначивши, що на підставі не завіреного в нотаріаті протоколу зборів, реєстратор державного майна зареєструвала нового власника.

У той же час Яворівський зазначив, що висновок Київської незалежної судово-експертної установи виявив те, що у протоколі зборів стоїть підпис не Пославського, а іншої особи. «Це офіційний висновок з усіма тонкощами дослідження почерку», - наголосив Яворівський, зазначивши, що Пославський не брав участі у зборах, оскільки на той час був на фронті.

Він також повідомив, що після цього, було направлено колективне депутатське звернення до правоохоронних органів та Мін’юсту.

У свою чергу генеральний директор аграрної компанії «Русава-К» Володимир Бортник зазначив, що не зважаючи на те, що він є співвласником товариства, у жодному з протоколів про це не зазначається.

«Я є співвласник цього товариства, а у протоколах я десь подівся. Мене викинули із співвласників, бо начебто я на збори не з’явився. Це нонсенс… Про те, що я вже не власник, я дізнався випадково від податкової», - розповів Бортник, наголосивши, що не потрібні жодні експертизи для того, щоб зрозуміти, що підпис Пославського, є підробленим.

«Абсолютно не потрібно, навіть, ніяких експертиз, щоб зрозуміти, що підпис Марка Пославського - підроблений. Злочинці діяли таким чином, що перереєстрували це підприємство 5 лютого, коли пройшло більше як півроку після його смерті... Коли ми домоглись, щоб Мін’юст направив туди перевірку, то комісія зробила однозначний висновок, що реєстратор не мала права, навіть, розглядати ці документи, а не те що перереєстровувати фірму. Ви розумієте як цинічно може творитись у державі – можна прийти з папірцем чистим, надрукувати що завгодно, дати хабар реєстратору і будь-який актив може перейти в чужі руки», - сказав він.

У свою чергу адвокат Роман Літвінов наголосив на тому, що дана ситуація, є класичною схемою рейдерського захоплення підприємства.

«Ми спостерігаємо класичну схему рейдерського захоплення підприємства, коли шляхом грубої підробки внутрішніх документів підприємства, його власниками стають невідомі особи, які не мали жодного відношення до цього підприємства… Грубе рейдерське захоплення цього підприємства відбувалось шляхом вчинення дій не однією чи двома особами, а на нашу думку – організованою злочинною групою. Це особи, які реєстрували на себе підприємство і які наразі фігурують як керівники даного підприємства, державний реєстратор, який реєстрував ці документи, адвокати, які протистоять сьогодні нам в судах і підтримують злочинну лінію щодо законності захоплення цього підприємства. Зловмисники навіть не намагались зробити підписи Марка Пославського, схожими на оригінальні… Вони, навіть, не схожі. Не потрібно бути експертом, щоб сказати, що цей підпис не належить Марку Пославському», - наголосив адвокат.

Він також зазначив, що наразі особи, які захопили підприємство, намагаються вести перемовини з Бортником через його представників.

«Особи, які захопили це підприємство, намагаються весь час вести переговори з Володимиром Бортником. Він особисто, не бажає з ними спілкуватись, тому є його представники, які проводять з цими людьми переговори. В цих перемовинах люди не скупляться на те, що мають певний бюджет і вони використовують його для підкупу тих державних установ, які будуть їм необхідні для того, щоб максимально на довгий термін, підприємство лишалось у них під контролем… Особа, яка зараз є директором підприємства ТОВ «Русава-К», представникам Бортника відверто заявляє про те, що пропонує певну суму для того, щоб Бортник погодився продати це підприємство з усіма активами», - розповів Літвінов, зазначивши, що лінія захисту намагається цьому протистояти і повернути корпоративні права, які були незаконно відібрані.

У свою чергу народний депутат України від «Самопомочі» Павло Кишкар наголосив на тому, що убезпеченням від рейдерських захоплень, може бути лише публічність.

«Така публічність реалізована, зокрема, у Швейцарській конфедерації, коли навіть, перебуваючи на території України, ви можете з легкістю довідатись, що ви і надалі лишаєтесь власником тієї чи іншої компанії. Саме ця публічність є беззаперечною, відома всім. І без вашого офіційного виступу, у вас ніхто право власності, не відбере», - сказав він.