Третя неділя червня – саме цей день встановлено Указом Президента України №274/2019 від 18.05.2019 року для святкування Дня Батька.

Київ. 14 червня. УНІАН. Після офіційного запровадження святкування Дня Батька на державному рівні учасники ініціативи вирішили змінити назву на "Батько 24/7" й надалі займатися популяризацією теми важливості ролі батька в сім'ї та допомагати чоловікам її усвідомити.

Також, учасники громадської ініціативи із запровадження Дня Батька підбили підсумки 12-річної роботи.

Як було зазначено на прес-конференції в УНІАН , історія свята в Україні розпочалася у 2001 році.

За словами виконавчого директора ГО "Міжнародний центр батьківства" Сергія Цвєткова, саме того року громадське об’єднання жінок вперше підняло питання про необхідність офіційного встановлення Дня Батька.

"А у жовтні 2006 року "Міжнародний центр батьківства" розпочав громадську ініціативу "День батька", що стартувала зі збору 10 тисяч підписів від громадян України під зверненням до президента з проханням запровадити офіційне свято. Впродовж наступних 12-ти років просування цієї ініціативи неофіційне святкування Дня батька набуло популярності в більшості областей України, і станом на 2018 рік, окрім громадських об’єднань, до відзначення свята долучилися 14 міських рад та 13 облдержадміністрацій", - зазначив він.

Також Цвєтков зауважив, що завдяки 12-ти рокам діяльності ініціативи відбулося об’єднання зусиль громадських і державних органів виконавчої влади в подоланні кризи відсутності батька, крім того, популяризація важливості ролі батька в сім’ї та суспільстві стала частиною державної сімейної політики.

За його словами, ініціатива стала каталізатором розвитку національного руху за відповідальне батьківство та сімейні цінності, а також впровадила культуру святкування Дня батька в суспільне життя країни.

Зокрема, завдяки діяльності ініціативи 8 травня Кабмін схвалив проект указу президента про відзначення Дня Батька, а 18 травня президент підписав відповідний документ.

За словами президента ГО "Міжнародний центр батьківства" Олександра Марченка, загалом до ініціативи із запровадження Дня батька долучилось вже більш як 70 громадських організацій.

Марченко додав, що після офіційного запровадження святкування Дня батька на державному рівні, учасники ініціативи вирішили змінити назву на "Батько 24/7" й надалі займатися популяризацією теми важливості батька в сім'ї та допомагати чоловікам усвідомити важливість своєї ролі.

Як зазначив начальник Служби у справах дітей та сім’ї виконавчого органу Київської міської ради Валерій Танцюра, головною метою свята є висловлення подяки батькам та укріплення стосунків між дітьми та батьками.

Уповноважений президента з прав дитини Микола Кулеба зауважив, що від 40% до 50% всіх дітей України проживають в неповних сім’ях у складі мати-дитина, та навіть в повних сім’ях чоловіки значно поступаються жінкам у питаннях догляду за дитиною.

Він наголосив, що відсутність батька в житті дитини робить її більш вразливою для потрапляння в соціальні групи ризику, про що свідчать як закордонні, так і вітчизняні соціологічні опитування, згідно з якими від 70% до 95% дорослих, які складають різні групи ризику (алкоголізм, схильність до насилля, ув’язнення за тяжкі злочини) - це люди, які або виросли без батька, або в житті яких батько був емоційно відсутнім або жорстоким.

За словами Кулеби, проведені в Україні опитування також показують, що дуже незначний відсоток дітей звертається за підтримкою у складних ситуаціях саме до батька - це лише 1% (до матері - 30%).

"Це шокуюча цифра, яка означає, що чоловікам потрібно більше уваги приділяти дітям, розуміти свою роль і відповідальність у вихованні", - підкреслив він.

Голова правління ГО "Центр "Розвиток демократії" Елла Ламах наголосила на необхідності запровадження спеціальних програм, які б стосувалися відповідального батьківства та материнства. "Ми трішки завинили перед чоловіками, які є відповідальними татусями, що не ввели День батька на державному рівні раніше, і повинні приділяти більше уваги саме вихованню чоловіків, які готуються бути татусями. Відповідальність за виховання дітей - це обов'язки на рівних для двох батьків", - зауважила вона.

Учасники ініціативи акцентували, що надання святу офіційного статусу дозволить скоординувати ініціативи держави і громадського сектору в напрямі популяризації важливості ролі тата.

У прес-конференції в УНІАН взяли  участь: Микола Кулеба, Уповноважений Президента з прав дитини; Олександр Марченко, Президент ГО «Міжнародний Центр Батьківства»; Валерій Танцюра, Начальник Служби у справах дітей та сім’ї виконавчого органу Київської міської ради (КМДА); Елла Ламах, Голова правління ГО «Центр «Розвиток демократії»; Сергій Цвєтков, Виконавчий директор ГО «Міжнародний Центр Батьківства».

***ГО "Міжнародний центр батьківства" - це недержавна неприбуткова організація, заснована у 2003 році з метою позитивного впливу на стан сім'ї у сучасному суспільстві через залучення чоловіків до відповідального батьківства. У 2006 році "Міжнародний центр батьківства" заснував громадську ініціативу щодо святкування в Україні Дня Батька, об'єднавши навколо цього свята більш як 70 громадських та релігійних організацій по всій країні.