Нова кафедра готуватиме спеціалістів та розроблятиме стандарти якості пластичної хірургії в Україні.

Київ. 12 червня. УНІАН. Київський медичний університет відкриває кафедру пластичної, реконструктивної та естетичної хірургії, хірургічної косметології з курсом основ приватної лікарської практики.

Про це під час прес-конференції в УНІАН повідомив президент Київського медичного університету Олександр Поканевич.

«Ми анонсуємо запровадження нашої 23-ї кафедри – кафедри пластичної, реконструктивної та естетичної хірургії, хірургічної косметології з курсом приватної лікарської практики. Дуже приємно, що для цього процесу нам вдалося об’єднати найкращих видатних фахівців в сфері пластичної хірургії з України та створити цю кафедру», - сказав він.

Поканевич уточнив, що кафедра вже затверджена рішенням Вченої ради, а навчальний процес для студентів почнеться з 1 вересня.

«Для підслядипломної сфери навчання ми вже починаємо із завтрашнього дня працювати і набирати людей на тематичне вдосконалення. Тобто, це вже буде, можливо, в найближчий час», - зазначив керівник вишу.

Своєю чергою, завідувач кафедри пластичної, реконструктивної та естетичної хірургії КМУ Андрій Харьков зауважив, що на сучасному етапі розвитку медичної спільноти втілюється багато різних технологій, зокрема, і роботизованих та ІТ-технологій.

«Тому, як для нас, дуже важливо в потенційних курсантах, лікарях, які мають навчатися на нашій кафедрі в університеті, робити акцент на те, щоб розвивати креативність, лідерські якості, образність мислення та сучасне бачення з концентралізацією мета-навичок, з розвитком таких складних напрямків діяльності…, які стикуються між кількома фундаментальними дисциплінами», - підкреслив він.

Так, для розробки моделі кафедри було використано найновіші методологічні підходи, які дозволять готувати сучасних спеціалістів, серед яких: знання психології сучасного пацієнта, юридичні принципи безпеки практики, володіння digital-ресурсами, розробка та втілення стратегії створення бренду сучасного лікаря, селекція лідерів у медицині та вміння поєднати власні та світові наукові дослідження, медичний МВА.

Завідувач кафедри також розповів, що однією з форм навчання на кафедрі буде «fellowship».

«Fellowship – то навчання півроку, рік чи два роки, який буде адекватним резидентурі… Також є такі форми як тематичне вдосконалення, майстер-класи та семінари», - пояснив Харьков.

У той же час, зауважив він, для вдосконалення практичних навичок фахівців студентам та лікарям необхідно пропонувати cadaver-майстер-класи.

«Мається на увазі робота на трупному матеріалі на тій території, де це можливо… Якщо це неможливо в Україні, то тут ми маємо відробляти ці практичні навички на біоматеріалі, який ототожнюється до кадавра. А все, чого ми можемо навчитися на закордонних майстер-класах в Туреччині та в Європі, ми будемо використовувати ці можливості також», - сказав Харьков.

Він додав, що кафедра буде профільною і включатиме в себе всі фундаментальні розділи пластичної хірургії. На кафедрі працюватиме 3 професора, 4 доцента і 5 асистентів. Планується навчати близько 200 лікарів на рік.

Як зауважили учасники прес-конференції, хоча спеціальність «хірург пластичний» і включена до класифікатора професій, але паспорта спеціальності та стандартів якості і протоколів в Україні не існує. Відсутні також визначені критерії сертифікації та контролю якості виконаних хірургічних процедур.

Так, передбачається, що нова кафедра виступить ініціатором покращення уніфікованих протоколів та стандартів якості у пластичній хірургії. Ще однією метою створення нової кафедри є неупереджений професійний рейтинг спеціалістів за фахом «пластична хірургія», який зможе допомогти як пацієнтам при виборі хірурга, так і власникам клінік, які будуть орієнтуватися на професійний рівень лікарів.