При розробці програми автори керувались затвердженою Українською медичною експертною спільнотою Концепцією безперервного розвитку системи охорони здоров’я.

Київ. 10 червня. УНІАН. Експерти-лікарі презентували в Києві свою програму реформування системи охорони здоров’я в Україні.

Напрацьовані ідеї представили на прес-конференції в УНІАН доктор медичних наук, кардіолог, професор внутрішньої медицини Катерина Амосова, співавтори програми трансформації - лікар-терапевт, ендокринолог, публіцист Наталія Безмен (Бондаренко) та лікар акушер-гінеколог, журналіст, засновник та головний редактор інтернет-ресурсу Trigger  Анатолій Якименко.

«Зараз ми маємо ситуацію невизначеності в Україні. По-перше, є незавершеність того, що було зроблено за останні два роки… Є також розкол в суспільстві щодо ставлення до тих кроків реформи, які були зроблені», - зазначила Амосова.

За її словами, суспільство не хоче руйнації сфери в черговий раз вщент і будувати щось нове.

«На жаль, поки що мовчить українська конструктивна експертна спільнота щодо цілісного бачення. І нарешті, ми бачимо паузу від команди нового президента України. Тому наша невелика група хоче презентувати і привернути увагу до продукту трансформації галузі охорони здоров’я», - пояснила Амосова.

Вона підкреслила, що нині повний текст програми готується до публікації і незабаром буде оприлюднений, сьогодні ж експерти представляють основні тези програми.

“Усвідомлюючи важливість збереження соціального налаштування і нинішні жорсткі економічні реалії, зберігаємо позитиви “лікаря для кожної сім’ї” і Національної служби здоров’я, виправляємо негативи, пропонуємо конкретні і прагматичні подальші кроки, налагоджуємо консенсус в суспільстві”, - зазначила Амосова.

Як запевнила Безмен, в програмі запропоновано цілі, індикатори і кроки, орієнтовані на забезпечення населення сучасною, ефективною та, головне, доступною медициною. Реалізацію програми розраховано на 5 років.

Зокрема, пропонується створити систему мультиканального фінансування медицини: обов’язкове державне солідарне страхування через створення Національної служби здоров’я України (НСЗУ) як страховика; збільшення частки відрахувань ВВП до бюджету охорони здоров’я до 5% замість нинішніх 3%; доплати об’єднаних територіальних громад ОТГ – добровільні, а не примусові, як зараз; НСЗУ переймає на себе функції з контролю обґрунтованості витрат на обстеження та лікування; лікарні стають державними/комунальними неприбутковими організаціями і фінансуються централізовано через НСЗУ.

«У скандинавських країнах, приміром, на фінансування медицини відраховують 50 євроцентів з кожного євро. А бюджет сфери охорони здоров’я становить 11-12% ВВП. У нашій державі відрахування приблизно такі самі, проте бюджет галузі – у 4 рази менший. Зусилля нашої команди спрямовано на те, аби виправити цю ситуацію”, - відзначив Анатолій Якименко.

Наталі Безмен звернула увагу, що програма передбачає трансформацію ургентної медицини (швидкої допомоги).

«У нас є ситуація, коли швидка допомога катає пацієнта по місту і його не беруть в жодну лікарню, тому що не можуть визначитись, чий саме це пацієнт, і хто буде його лікувати», - наголосила вона.

В цій сфері, за словами експерта, пропонується відмовитись від відділення екстреної, від невідкладної допомоги, від парамедиків.

«Ми повинні починати з того, що ургентна допомога повинна надаватися всім безкоштовно, фінансуватися з держбюджету через НСЗУ. Причому ургентна допомога – мається на увазі не тільки допомога на місці, транспортування та підтримка життєдіяльності під час транспортування, а мається на увазі і обладнання, утримання та повністю вся медична допомога на стаціонарному етапі», - сказала Безмен.

Також вона наголосила на необхідності відтворення медичної логістики, статистики, і звернула увагу на те, що для забезпечення якості медичної допомоги повинні бути затверджені стандарти та критерії оцінки виконання цих стандартів і підвищено роль профільних медичних асоціацій у ліцензуванні лікарів і розробці державних стандартів.

Безмен наголосила і на важливості розробки та ухвалення закону «Про захист прав пацієнтів».

«Ми повинні зберегти доступність вузькоспеціалізованої допомоги для населення та визначитися з пріоритетами. Перший пріоритет – це ургентна допомога, другий – підвищення зарплати лікарів та медпрацівників, унормування їхнього навантаження. А вже далі ми може йти по визначенню пріоритетів в медицині планового лікування та фінансуванні Інституту громадського здоров’я», - додала експерт.

Щодо трансформації амбулаторної первинної допомоги повідомлялось, що програмою пропонується: зняти відповідальність за невідкладну допомогу з сімейних лікарів/терапевтів; встановити страховий внесок від НСЗУ, який на 100% покриватиме собівартість надання медичної послуги амбулаторією, включно із амортизацією обладнання та комунальними платежами; привести до норми формування зарплати медиків в колективних договорах з адміністрацією автономізованих підприємств.

Безмен підкреслила, що при розробці програми автори базувались на затвердженій Українською медичною експертною спільнотою (УМЕС) Концепції безперервного розвитку системи хорони здоров’я.

«Ми пропонуємо УМЕС нашу програму трансформації як варіант того плану, про який йшла мова нещодавно, що його треба зробити. Ми запрошуємо до співобговорення та участі і готові співпрацювати з усіма», - зазначила експерт.

Учасники прес-конференції висловили сподівання, що ці ідеї будуть обговорені в широкому експертному середовищі з конкретними конструктивними пропозиціями.