Адвокат Микола Полозов переконаний, що моряки будуть звільнені, але він не впевнений, що до 25 червня.

Київ. 10 червня. УНІАН. Російська ФСБ схиляла полонених українських моряків до визнання вини для того, щоб рішення Міжнародного трибуналу ООН з морського права про їхнє звільнення втратило сенс.

Про це адвокат Микола Полозов заявив на прес-конференції в УНІАН.

За його словами, наразі усі 24 моряка розділені та утримуються в камерах з іншими ув’язненими, а бачитись один з одним можуть лише у суді.

"Вони сидять у різних 24-х камерах з якимись різними співкамерниками. У когось вони нормальні, у когось - не дуже. Не варто забувати, що стосовно окремих моряків застосовувалися так звані внутрішньокамерні розробки, коли підсаджують спеціального ув’язненого, завданням якого є або вивідати якусь інформацію, або нав’язати якусь думку. Також з ними намагались провести так звані "бесіди" оперативники ФСБ. Мета дуже проста - схилити їх до визнання вини. А якщо вони визнають свою вину, то тоді вся зовнішньополітична конструкція руйнується, і тоді рішення трибуналу втрачає сенс. Адже Росія тоді сказала би: вони визнали вину. Про що далі говорити?", - наголосив Полозов.

Як зауважив адвокат, моряки тримаються і жоден з них не визнав вини. "Усі вони вважають себе військовополоненими і всі сподіваються на якнайшвидше звільнення. Вони знають про рішення трибуналу, що Росія зобов’язана його виконати, і сподіваються, що це відбудеться", - сказав Полозов.

Говорячи про виконання РФ рішення трибуналу, Полозов заявив, що в Росії є час до 25 червня на звільнення моряків.

На його переконання, вони будуть звільнені, але він не впевнений, що до 25 червня.

Полозов також повідомив, що сьогодні мав зустріч з міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним.

"Ми якраз обговорювали це питання, але я не буду зараз розповідати, що буде, якщо Росія не виконає рішення трибуналу, щоб російська сторона не підготувалася. Я можу сказати, що невиконання рішення міжнародного трибуналу потягне за собою серйозні наслідки для російської влади. І це не лише санкції, адже при вирішенні питання щодо звільнення моряків Кремль враховує не лише рішення трибуналу, але й низку зовнішньополітичних факторів, починаючи із зустрічей з главами держав і закінчуючи, умовно кажучи, поверненням Росії до ПАРЄ. Тому, прогнозуючи рішення Кремля, необхідно враховувати і зовнішньополітичні чинники, а не лише рішення трибуналу", - сказав Полозов.

За його словами, російська влада звільнить українських моряків, але намагатиметься при цьому зберегти обличчя, тобто продемонструвати, що це звільнення не є виконанням рішення трибуналу.

Як пояснив Полозов, спеціально для цього в рішенні трибуналу є певна шпарина. За його словами, за російським законодавством, особи, які обвинувачуються у тяжкому злочині, можуть бути засуджені заочно.

"Кримінальний процесуальний кодекс Росії передбачає, що справи у тяжких злочинах можуть бути розглянуті за відсутності обвинувачуваних, якщо вони знаходяться за межами Росії. Таким чином, трибунал надав можливість Росії звільнити моряків де-факто, повернувши їх в Україну, і, не закриваючи цю справу, отримати ті судові вироки, які Росії потрібні. Тобто, щоб виконати рішення трибуналу, достатньо лише звільнити моряків, а далі можна виносити будь-які вироки, які Росію влаштують", - сказав Полозов.

Разом з тим, він зауважив, що питання звільнення моряків у той чи інший спосіб залежить виключно від позиції однієї людини - президента РФ. Він наголосив, що в разі, коли Володимир Путін прийме рішення їх звільнити, то це займе лічені години.

Як повідомляв УНІАН, 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксиру "Яни Капу" і катерам "Бердянськ" та "Нікополь", які здійснювали плановий перехід з Одеси в Маріуполь. Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовці, троє дістали поранення. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на термін до шести років).

16 квітня 2019 року Україна звернулася до Міжнародного трибуналу ООН з морського права з метою звільнення військовополонених моряків і суден.

25 травня суд ООН оприлюднив рішення про застосування тимчасових заходів у справі за позовом України до РФ. Суд зобов'язав Росію звільнити українських моряків і судна. Водночас суд не задовольнив прохання України зобов'язати РФ припинити кримінальне переслідування полонених. Згідно з рішенням суду, РФ до 25 червня повинна поінформувати суд про виконання наказу про звільнення українських моряків і судів.