На сьогодні в Росії кількість українських політв’язнів, без врахування військовополонених, вже перевищує 100, понад 60 з них - це кримські татари.

Київ. 10 червня. УНІАН. Адвокат Микола Полозов вважає, що сьогоднішнє затримання російськими силовиками 8 кримських татар - це продовження політики залякування корінного населення окупованого Криму.

Про це він повідомив на прес-конференції в УНІАН, коментуючи чергові арешти кримських татар на анексованому півострові.

“Сьогодні в Криму відбувся новий виток репресій. Російська влада захопила 8 людей. Всі вони кримські татари, і таким чином, кількість українських політв’язнів, без врахування військовополонених, вже перевищує 100, а з них понад 60 - це кримські татари”, - сказав Полозов.

Адвокат переконаний, що в такий спосіб окупаційна влада намагається залякати кримських татар, оскільки їй не вдалося здобути лояльність до себе з їхнього боку.

“У переважній більшості їх звинувачують в особливо тяжких злочинах - у тероризмі, причетності до екстремістських організацій. Ситуація в Криму залишається вкрай напруженою, і для мене абсолютно очевидно, що російська влада і надалі буде дотримуватись політики репресій щодо кримських татар з метою їх залякати. Не зумівши отримати лояльність, залучитись підтримкою кримських татар, російська влада почала їх придушувати”, - підсумував Полозов.

Як повідомляв УНІАН, вночі 10 червня по дорозі до Ростова-на-Дону на судове засідання по одній зі "справ "Хізб ут-Тахрір" був затриманий Енвер Омеров. Після цього в будинку його сина Різи, а також ряду активістів і родичів фігурантів "справ Хізб ут-Тахрір" провели обшуки, під час яких затримали ще сімох кримських татар.

Підконтрольний Кремлю Київський райсуд Сімферополя планує в понеділок, 10 червня, обрати всім вісьмом затриманим кримським татарам запобіжний захід.

*** Після окупації Криму Росією на півострові почастішали масові обшуки у незалежних журналістів, громадських активістів, активістів кримськотатарського національного руху, членів Меджлісу, а також кримських мусульман, підозрюваних у зв'язках з міжнародною ісламської політичної організацією "Хізб ут-Тахрір".

Представники "Хізб ут-Тахрір" називають своєю місією об'єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і заявляють, що піддаються несправедливому переслідуванню в Росії. Верховний суд Росії заборонив "Хізб ут-Тахрір" у 2003 році, включивши до списку 15 об'єднань, названих "терористичними". Цю заборону Москва поширює і на територію Криму.

В Україні діяльність "Хізб ут-Тахрір" не заборонена.