Глядачам буде представлено містичну історію за мотивами повісті Гоголя, яку супроводжуватиме спеціально написана Олександром Родіним музика.

Київ. 6 червня. УНІАН. 20 червня у Києві в Міжнародному центрі культури і мистецтв (Жовтневий палац) відбудеться прем’єра балету «Вій» у постановці головного балетмейстера театру «Київ Модерн-балет» Раду Поклітару.

На прес-конференції в УНІАН Поклітару повідомив, що це перший балет на українську тематику в репертуарі театру.

За його словами, він прочитав багато творів українських класиків перед тим, як зупинився на «Вії» Миколи Гоголя. Цьому вибору також сприяло те, сказав Поклітару, що він послухав написану на тему «Вія» сюїту Олександра Родіна, з яким працює тривалий час.

«Я послухав і зрозумів, що Родін полонив моє серце талантом, близьким до геніальності. І я сказав: Сашко, давай робити «Вія», - сказав Поклітару.

«Вій» - це фанатастична історія, це неймовірна динаміка, це реалізм і фантасмагорія, це яскраві образи», - вважає він.

За словами Поклітару, для повноцінної вистави хронометражу сюїти не вистачало, тому Родін погодився дописати відсутні номери.

У свою чергу Родін повідомив, що для запису музичної партитури було залучено Національний симфонічний оркестр України. У запису взяли участь 82 музиканти, залучались також унікальні музичні іструменти.

Як повідомив художник костюмів Дмитро Курята, це вже 5-й проект, який реалізується спільно з Поклітару.

«Завжди дуже складні задачі спонукають до цікавих творчих рішень. Тому що тут переплетено геть усе - трансформації героїв, саме тло великого автора. Ми, звичайно, розуміємо, як виглядає Хома, Панночка і все решта, але в нас багато задумок. Якщо хтось очікує традиційного українського костюму, то він його не побачить, принаймні в класичній формі. Водночас, філософія, яку я закладав в створення образів і костюмів, відштовхувалась від народного костюму», - прокоментував він роботу над костюмами.

За словами автора відеоконтенту Ольги Нікітіної, декорації будуть мінімалістичними, водночас буде використано 3D-відеомаппінг. Художнє оформлення спектаклю буде, за її словами, досить еклектичним.

«Я намагаюсь з усіх сил, щоб художнє оформлення дуже допомагало і ні в якому разі не йшло у протиріччя з тим, що бачу у балетній постановці. Оформлення для класичного театру, напевно, буде незвичайним, але 100-відсотково відповідним настрою сцени. Дуже хочеться, щоб це допомагало створювати атмосферу і не відволікало від найголовнішого – хореографії, думки режисера», - сказала Нікітіна.

За словами Поклітару, глядачі побачать повноцінний двоактний балет. Головні партії на прем’єрі виконають: Владислав Детюченко (Хома Брут), Олена Салтикова (Панночка) та Артем Шошин (Сотник). Для інтриги він додав, що ввів у сюжет своїх персонажів, зокрема дівчину Хоми.

«Це буде в Києві один день, один вечір – відбудеться прем’єра балету-фантасмагорії «Вій». Ми всіх запрошуємо 20 червня. І заплановано неймовірну кількість гастрольних точок по нашій країні. З того, що точно буде, це 9 липня в Одесі відбудеться другий показ «Вія». І далі по великих театрах нашої країни», - сказав Поклітару.

Фото з прес-конференції: https://photo.unian.net/ukr/themes/86278