Суд ухвалив рішення на користь постраждалих, присудивши безпрецедентну суму компенсації понад 100 млн грн.

Київ. 4 червня. УНІАН. Адвокати постраждалих домагатимуться виплати понад 100 млн грн компенсації травмованим пожежникам і членам сімей загиблих під час пожежі на нафтобазі БРСМ під Києвом у 2015 році, згідно з рішенням Обухівського районного суду Київської області.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомили  адвокати потерпілих, посилаючись на рішення суду від 20 травня поточного року.

«Я впевнений, що рішення суду законне, і ми не дозволимо існувати БРСМ, поки не буде компенсовано збитки людям, які постраждали від цієї катастрофи. І ми в змозі цього домогтися», - заявив адвокат потерпілих Олександр Лупейко.

За його словами, 20 травня Обухівський районний суд Київської області ухвалив рішення на користь 12 позивачів з числа травмованих пожежників і членів сімей загиблих під час пожежі на нафтобазі БРСМ, присудивши безпрецедентну суму компенсації понад 100 млн грн.

Адвокат Олександр Лупейко також зазначив, що крім того, після тривалих судових розглядів було задоволено позови від сотень місцевих жителів про відшкодування моральної шкоди за порушення гарантованого Конституцією України права на безпечне для життя і здоров'я довкілля. При цьому суми морального відшкодування для цієї категорії постраждалих становили від 50 тис. грн до 1 млн грн.

«Ця нафтобаза перебувала в аварійному стані, це зафіксували десятки перевірок. Вона навіть не була введена в експлуатацію ... Урядова комісія встановила, що ціною свого життя пожежники змогли запобігти вибуху складу ракет, який знаходився зовсім поруч з нафтобазою», - пояснив адвокат Лупейко.

За словами адвоката Олександра Мірошника, який також представляв потерпілих у суді, юридична робота була ускладнена через опір правоохоронної системи, яка довгий час не визнавала позивачів потерпілою стороною.

«Ми мали справу з потужною корупційною складовою, яка не дозволяла системі ухвалити справедливе рішення, це було зумовлено впливом власників нафтобази на правоохоронну систему. Вони говорили про те, що це терористичний акт, і події незалежні від них, але спеціальна комісія чітко з'ясувала причину аварії», - сказав він.

За словами Мірошника, урядова комісія встановила, що пожежа не була наслідком теракту, а стала результатом порушень під час виготовлення фальсифікату в цистерні. Власники не вкладали гроші в безпеку нафтобази, а на цистернах не було систем протипожежної безпеки.

Як зазначила адвокат Олександра Парамонова, яка теж захищала інтереси потерпілих у суді, під час судових розглядів сторона відповідача в особі БРСМ не визнала свою провину і не пішла на контакт з потерпілими.

«Відповідача не цікавило внутрішній стан людей, їх цікавило, хто відповідає за аварію, і хто скільки грошей повинен буде віддати. Рішення суду було законним, але, на жаль, поки гроші були стягнуті тільки з одного відповідача, а не з трьох. Ми зробили сильний крок у бік захисту людей, які врятували всю країну від такої катастрофи», - наголосила вона.

Адвокати потерпілих висловили сподівання, що майбутні апеляційні інстанції керуватимуться виключно юридичною складовою під час ухвалення рішення.

Як повідомляв УНІАН, 8 червня 2015 року сталася пожежа на нафтобазі у Васильківському районі Київської області. У результаті пожежі загинули 6 осіб, 20 людей постраждали. Територія навколо об'єкта була заражена токсичними речовинами, що негативно впливають на здоров'я проживаючих поруч людей.

Фото з прес-конференції в УНІАН: https://photo.unian.net/ukr/themes/86241