На думку політологів, є дві причини, які можуть стати на заваді цим виборам, одна з них пов’язана з роботою ЦВК, інша - зі зверненням до Конституційного суду.

Київ. 4 червня. УНІАН. Експерти не виключають, що позачергові вибори до парламенту України, призначені на 21 липня, можуть не відбутися.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив директор Агентства моделювання ситуацій (АМС) Віталій Бала.

«Якщо говорити про парламентські вибори, то треба почати з того, що сьогодні 100-відсоткової впевненості, що вони відбудуться 21 липня, насправді, немає. І є дві причини, які так чи інакше можуть або відтермінувати ці вибори, або відмінити, з точки зору того, щоб вони відбулися 27 жовтня», - сказав Бала.

На його думку, є дві причини, які можуть стати на заваді цим виборам – одна з них пов’язана з роботою Центральної виборчої комісії щодо підготовки до виборів, інша - зі зверненням до Конституційного суду про неконституційність указу президента України Володимира Зеленського щодо дострокового припинення повноважень Верховної Ради.

«Перше – відтермінувати – це питання в тому, що ЦВК не встигає освоїти гроші, які, до речі, ще не проголосовані – маю на увазі, що не проголосовані зміни до бюджету, щоб ці гроші були виділені», - зазначив Бала і додав, що йдеться про замовлення і оплату друку бюлетенів та ін.

«Друге – це подання у Конституційний суд, і тут маємо 50/50. Всі знають, що в нас Конституційний суд дуже гнучкий. І ніхто не впевнений – буде рішення до 21 чи після 21 липня. В будь-якому разі, якщо рішення буде після 21-го, то бажано, щоб воно було таке, яке не скасовує указ президента. Бо ми взагалі тоді зайдемо у глухий кут», - наголосив Бала.

Разом з тим, зазначив він, всі політичні партії готуються до цих виборів. «За останньою соціологією, 4 партії проходять (до парламенту - УНІАН). І партія «Слуга народу», яка має більш як 30%, фактично понад в 3 рази випереджає партію, яка на другому місці», - зауважив експерт.

При цьому Бала підкреслив, що чим менше партій буде в парламенті, тим більше шансів, що може здійснитися «бажання «Слуги народу» одноосібно сформувати коаліцію».

Своєю чергою, заступник директора АМС Олексій Голобуцький додав, якщо рейтинг «Слуги народу» не буде падати, то до близько 40% голосів виборців, хто збирається голосувати за цю політичну силу, додадуться мажоритарники.

«Тобто є шанси отримати 226 голосів в парламенті. В нашій країні за 27 років такого ніколи не було. Завжди було якесь різноманіття. А коли одна політична сила буде мати свій уряд, свій парламент і свого президента, чесно кажучи, я навіть не уявляю. В нашій країні це вперше буде. А по-друге, як воно поверне в нашій ситуації? Хочеться вірити, що цей молодий хлопець - ліберал і використає весь цей ресурс для того, щоб змінити країну. А якщо навпаки?» - прокоментував Голобуцький.

За словами Бали, щоб не допустити формування більшості одною партією, виборцям треба підтримати інші партії. «І ті, хто не визначився – буває там 29-30% - ідіть і визначайтеся так, щоб «Слуга народу» не мала більшості. Все залежить від людей, які підуть голосувати», - додав Бала.