Київ. 30 травня. Голова ГО "Розумне майбутнє нації", "Місіс Планета 2018", ініціаторка акції «Спільне майбутнє через спільні книжки», володарка титулів «Місіс Планета 2018» і «Місіс Україна 2018» - Анна Горбань, "Місіс Ефіопія 2018"-  Фетія Мохамед Сед та "Місіс Естонія 2017" - Трін Ліндау, відвідали з гуманітарною місією школи в  зоні проведення ООС.

Вони  поспілкуватися з дітьми , які проживають на лінії зіткнення, передали  їм книжки та запланували спільні проекти з допомоги. Адже діти  які проживають на лінії зіткнення на Донбасі, потребують психологічної допомоги, оскільки страждають на посттравматичний синдром.

Як зазначила на прес-конференції в УНІАН Анна Горбань, вона звернулася з пропозицією відвідати дітей, які проживають у населених пунктах на лінії розмежування до десятьох своїх подруг - переможниць конкурсів краси з різних країн: "Я була приємно здивована, що вісім із десяти відгукнулися на мою пропозицію відвідати зону, де наразі триває збройний конфлікт. Виявили бажання поїхати "Місіс Індія, "Місіс Сингапур" , "Місіс США", "Місіс Естонія", "Місіс Ефіопія" та ще інші мої подруги".

А двоє - "Місіс Ефіопія 2018" Фетія Мохамед Сед та "Місіс Естонія 2017" Трін Ліндау - зуміли знайти час у своєму графіку і 28-29 травня, напередодні Дня захисту дітей 1-го червня, разом з  Горбань вони привезли подарунки - понад 1000 книжок та іграшок  дітям з прифронтових населених пунктів - Кленове і  Зайцеве.

Окрім того Анна Горбань розповіла як нещодавно звернулася до посадовців з нагоди Дня зниклих безвісті дітей, 25 травня.

В зоні кофлікту на сьогодні вважаються зниклими 481 дитина.  “Нажаль, державні органи не надали ніякої інформації щодо дій, які Україна вже зробила або планує зробити для повернення дітей” - зазначила Анна. І запропонувала вдягнути символ Дня  блакитну незабудку на знак підтримки зниклих дітей.  Лише Перша Леді, Олена Зеленська відгукнулася на пропозицію і виклала в соціальних мережах пост з фото незабудки та згадала, що в Україні щорічно зникає 10 000 дітей.

Анна Горбань розповіла, що ГО “Розумне майбутнє нації” планує створити міжнародний фонд для підтримки дітей,  які постраждали в наслідок конфлікту.

"Я закликаю всіх визнати, що є така проблема, як пост-травматичний синдром і боротися за здоровя дітей. Є ряд психологів, які готові поїхати зі мною в зону конфлікту і працювати з дітками. Педагоги, з якими я працюю, готові привезти дітей на екскурсію до Києва,  а можливо і за кордон, бо нас готова підтримати міжнародна спільнота, що я побачила під час візіту до ООН в березні 2019 року”.

Фетія Мохамед Сед, володарка титулу «Місіс Ефіопія 2018» у своєму виступі на прес-конференції в УНІАН акцентувала: «Той факт, що й сьогодні діти страждають від війни і переміщуються, це те, від чого страждають і Ефіопія, і Україна. І якщо Україна бореться з російськими повстанцями на її кордоні, то Ефіопія стикається з етнічним насильством у країні. В обох випадках діти стають найбільшими жертвами і потребують всієї підтримки, яку ми можемо їм надати. Тому необхідні проекти для дітей у постраждалих районах, щоби допомогти їм впоратися з  тими травмами, які вони мають через війну, і в той же час потрібні проекти, які опікуються дітьми-переселенцями, які забезпечують цим дітям їх основні потреби у безпечному житлі, харчуванні, доступі до базової медичної допомоги та освіти, щоби їхнє майбутнє не було зіпсоване через війну. Тому, я вважаю, що для Ефіопії та України буде велика користь в партнерстві з обміну досвідом та допомоги один одному у створенні таких проектів, які допоможуть всім дітям у наших країнах, що постраждали від війни та  забезпечать найкраще майбутнє для тих дітей, які стануть наступним поколінням наших країн». 

Офіційна сторінка акції «Спільне майбутнє через спільні книжки»  https://www.facebook.com/SpilneMajbutnie/