Захисники тварин заявляють про бездіяльність слідчого, який розслідує справу про напад на співзасновника громадської організації «Єдина планета», посланця доброї волі ПРООН в Україні Павла Вишебабу, внаслідок чого він втратив зір.

Київ. 30 травня. УНІАН. Зоозахисники вимагають розслідувати напад на активіста Павла Вишебабу - учасника санкціонованого пікету, що відбувся ще 26 листопада 2018 року біля Окружного адміністративного суду Києва, та притягнути винних до відповідальності.

Про це президент Асоціації зоозахисних організацій України Ася Серпінська та координатор громадського руху «Форум порятунку Києва» Оксана Костюкевич заявили на прес-конференції в УНІАН.

Відео дня

Серпінська зазначила, що 26 листопада минулого року суд розглядав позов мисливців щодо скасування наказу Міністерства екології та природних ресурсів про внесення лося до Червоної книги України і заборони полювання на цю тварину.

«Біля будівлі суду зібралося більше сотні агресивно налаштованих мисливців. Серед них були навіть деякі екс-нардепи. Ця агресивна зграя вбивць тварин напала на малочислений, близько 20 чоловік, мирний пікет молодих активістів-зоозахисників з різних організацій. Вони грубо штовхали дівчат і хлопців, брутально ображали, погрожували розправою, а потім почали обливати зеленкою. Зеленка потрапила в очі Павлу Вишебабі і пошкодила йому зір на 50%. Він отримав хімічний опік одного ока», - зазначила Серпінська.

За її словами, за фактом нападу на активістів поліція відкрила два кримінальні провадження, але в грудні закрила їх величезною кількістю процедурних порушень.

«Наприклад, свідки та заявники не були опитані, відео про напад не приєднано до справи, медобстеження не додано до справи», - заявила Серпінська.

Разом з тим, за її словами, рішення про закриття справ скасувала прокуратура Печерського району, до якої в лютому цього року звернулись зоозахисники.

Присутній сьогодні на прес-конференції співзасновник громадської організації «Єдина планета», посланець доброї волі ПРООН в Україні Вишебаба заявив про бездіяльність поліції.

«Слідчий як не проводив, так і не проводить слідчі дії. У нас є 17 свідків, у нас є відео інциденту з різних камер, є поліцейські, які були присутні й ідентифікували мисливця, але тут же його відпустили під час акції. Тобто ганебна бездіяльність», - сказав він.

Своєю чергою Костюкевич додала, що поліція досі не викликала нікого на допит у справах про напад на активістів.

«17 днів тому ми провели пікет біля Печерського відділку поліції з вимогами допитати 17 свідків, які були присутні на цій акції (в листопаді 2018 р.). У листі ми перерахували всіх цих людей і передали його до поліції. Але 17 днів лежить наше звернення в канцелярії. Слідчий у цій справі за 17 днів не знайшов часу сходити в канцелярію, забрати і почати роботу», - сказала Костюкевич.

Вона наголосила, що після звернення зоозахисників до прокуратури минуло вже три місяці.

Костюкевич зазначила, що активісти вимагають від правоохоронців розслідувати справи і притягти винних у нападі на Вишебабу до відповідальності.

Серпінська висловила думку, що на слідчі органи може чинитись тиск, оскільки мисливці мають "сильне лобі".

Своєю чергою Вишебаба наголосив, що правоохоронні органи мають притягнути винних у нападі на активістів до відповідальності, оскільки безкарність призводить до вчинення нових злочинів.

«Ми вимагаємо від поліції вчинити дії. Коли люди бачать безвідповідальність - вони йдуть далі. Зараз хімічний опік очей, а що вони вчинять завтра?», - зазначив він.