Контроль витрат на виробництві в режимі реального часу й інші заходи зі зниження собівартості свинини дозволять знизити собівартість вирощування свиней до 25 грн/кг живої ваги, а впровадження ефективної системи рідкої годівлі свиней – і до 15 грн/кг живої ваги.

Київ. 29 травня. УНІАН. Українські свинарі можуть знизити собівартість виробництва свинини до 25 грн за кг живої ваги та уникнути перевитрат завдяки введенню контролю витрат на всіх етапах виробництва і впровадженню системи ефективного вирощування свиней Точне свинарство.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив генеральний директор Центру підвищення ефективності в тваринництві Микола Бабенко.

"Собівартість, яку ми заявили - 25 гривень за кілограм живої ваги - не включає в себе відкати, порушення технологій і фальсифікацію кормів, ветеринарних препаратів та інших факторів, які призводять до перевитрат на виробництві", - сказав Бабенко.

За його словами, зростання собівартості свинини обумовлено тим, що, продаючи партію свиней на м'ясокомбінат, свинарі, зазвичай, не знають її собівартості, яку в цій галузі підраховують тільки наприкінці року.

"Значно знизити собівартість вирощування свиней можна завдяки застосуванню систем рідкої годівлі свиней та використання відходів харчової промисловості (молочногої, спиртової, цукрової, пивоварної) для годівлі свиней.", - підкреслив Бабенко. - "Ми знаємо як працювати з рідкою годівлею та можемо впровадити її так, як вона задумана. Це ми будемо робити в проектах Точного свинарства™ де у співпраці із постачальником обладнання для рідкої годівлі будемо гарантувати замовнику правильність розрахунків і здійснимо супровід запуску і вирощування із отриманням собівартості на таких фермах 15 грн/кг живка."

За його словами, зниження собівартості при виробництві свинини дозволить зробити цю галузь більш привабливою для інвестицій, що в свою чергу сприятиме будівництву нових свинокомплексів, нарощуванню поголів'я свиней і створенню нових робочих місць у сільській місцевості.

Бабенко зазначив, що в минулому році споживання свинини українцями склало 15 кг на людину на рік за мінімальної фізіологічної норми 30 кг на людину щорічно через зростання цін на цей вид м’яса внаслідок собівартості виробництва цього виду м'яса.

Крім того, додав Бабенко, експерти Центру підвищення ефективності в тваринництві прогнозують відновлення експортного потенціалу в галузі за рахунок збільшення попиту на свинину в Китаї, а також її дефіциту на світових ринках і зростання світових цін на цю продукцію в 2019 році.

Як повідомляв УНІАН, за даними Асоціації постачальників торговельних мереж, вартість м'ясного кошика за 2018 рік зросла на 11%, до 575 грн. Зокрема, свинина подорожчала на 6% - до 115 грн/кг.