Завтра, 30 травня усі повнолітні громадяни України можуть проголосувати на сайті Національного антикорупційному бюро за п'ятий склад Ради громадського контролю.

Київ. 29 травня. УНІАН. Рада громадського контролю при Національному антикорупційному бюро України прозвітувала за рік своєї діяльності з моменту обрання у 2018 році.

Як повідомили представники РГК на прес-конференції в УНІАН, поточне, четверте скликання Ради завершує свою роботу цього тижня.

У четвер, 30 травня, з 9:00 починається рейтингове голосування за новий склад РГК на офіційному сайті Національного антикорупційного бюро. Голосування триватиме до 21:00. Одна людина може проголосувати один раз, але за 15 будь-яких кандидатів.

Голова Ради громадського контролю при НАБУ, голова правління громадської організації “Антикорупційний штаб” Галина Янченко зазначила, що РГК є незалежним зовнішнім органом, мета якого – здійснювати над Бюро суспільний контроль. РГК складається з 15 представників антикорупційних організацій, які щорічно обираються шляхом онлайн-голосування.

“На нашу суб’єктивну точку зору, Рада громадського контролю при НАБУ є однією з найбільш ефективних і дієвих громадських рад в Україні, і за це ми хотіли би подякувати законодавцям, нашим парламентаріям, які забезпечили цілий ряд додаткових повноважень для Ради громадського контролю при НАБУ безпосередньо у законодавстві, яке регулює діяльність НАБУ”, - заявила Янченко.

За її словами, члени РГК додатково мають право делегувати своїх представників у відбіркові і кадрові комісії. “Ми можемо делегувати до трьох комісій по три наші представники, тобто фактично дев’ять з 15 членів РГК беруть активну участь у кадровій політиці НАБУ, проводять співбесіди, забезпечують те, що майбутні працівники НАБУ будуть дійсно відповідати найвищим критеріям доброчесності і будуть ефективно працювати в межах Національного антикорупційного бюро на благо нашого суспільства і нашої країни”, - заявила Янченко.

Крім того, вона сказала, що РГК має можливість делегувати представників до Дисциплінарної комісії НАБУ, і додала, що ухвалення цього року змін в регламент роботи Дисциплінарної комісії є одним із спільних досягнень Ради громадського контролю і міжнародних партнерів України. “На сьогоднішній день абсолютно усі внутрішні перевірки, розслідування, які відбувалися незалежно від висновку і думок управління внутрішнього контролю – передаються Дисциплінарній комісії для ухвалення рішень”, - сказала вона.

“Таким чином, будь-які проступки або порушення законодавства, або інші такі дії працівників НАБУ, які можуть викликати питання – вони передаються фактично теж на розгляд Дисциплінарної комісії, куди входять двоє представників Ради громадського контролю”, - підкреслила Янченко.

Зокрема, було проведено 14 засідань Дисциплінарної комісії за участю РГК, і за результатами 9-х працівників НАБУ притягнуто до певної дисциплінарної відповідальності.

Крім того, РГК має повноваження затверджувати висновки і надавати свої коментарі до піврічних звітів НАБУ, у яких Бюро звітує про свою діяльність, про показники виконання тих чи інших завдань.

“Ми в четвертому складі Ради громадського контролю також змогли впровадити ряд новий заходів, щоби покращити комунікацію між НАБУ, Радою громадського контролю і суспільством”, - заявила Янченко.

Вона пояснила, що, зокрема, було збільшено кількість публічних заходів – за останній рік було проведено понад 16 публічних заходів у Києві та регіонах України. Частина заходів проводилася в університетах для студентів, в тому числі, правників або студентів суспільних наук. Заходи проводилися і для представників різних професійних середовищ – журналістів, адвокатів, правозахисників і представників громадських організацій. На цих заходах РГК намагалася забезпечити присутність детективів НАБУ і прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. “На нашу думку, це сприяє не лише безпосередній комунікації цих представників правоохоронних органів із суспільством, але і також відчуттю спільної відповідальності за кримінальні провадження, які розслідуються, і які далі представляються у суді САП як стороною державного обвинувачення”, - сказала Янченко.

Водночас, за останній рік зусиллями РГК і залучених аналітиків та юристів було проведено експертизу так званих “поправок” до Кримінального процесуального кодексу народного депутата від Радикальної партії Андрія Лозового. Вона сказала, що ці “поправки” негативно вплинули не лише на роботу НАБУ, але і на діяльність фактично всіх правоохоронних органів.

“І теж одним із таких, чи не найбільших досягнень Ради громадського контролю, на нашу думку, є продовження і ефективне проведення моніторингу судових справ, які передані в НАБУ. За минулий рік було проведено моніторинг 320 судових засідань, опрацьовано 150 звернень від громадян і інших державних органів”, - сказала Янченко.

Своєю чергою, член Ради громадського контролю при НАБУ від Платформи "Громадський контроль" Артем Романюков сказав, що РГК має “відповідати суспільству на найбільш разючі запити”.

“І один з таких запитів вже декілька років існує, це, власне, де посадки? Абсолютно всіх цікавить, де вироки в справах, які веде НАБУ і САП? І які судять суди. Оскільки цих посадок, і усі знають, що їх, м’яко кажучи, небагато, то треба розбиратися, в чому насправді біда”, - наголосив Романюков.

У цьому зв’язку він зауважив, що потрібно моніторити роботу слідства НАБУ, процесуального керівництва САП, і роботу судів, які мають на основі матеріалів САП і НАБУ виносити правосудні справедливі рішення. “Як пройшло слідство, як іде обвинувачення в суді, чи не сачкують прокурори, чи ходять вони на засідання, чи вони є переконливими у своїх виступах і таке інше, і наскільки упереджено чи неупереджено працюють суди”, - додав він.

Романюков повідомилв, що з цієї метою для проведення відповідних моніторингів була напрацьована дієва схема у всіх регіонах України. Також в усіх регіонах були залучені спостерігачі, які за напрацьованою методологією спостерігають за процесами, а потім заповнюють спеціальну анкету щодо зазначення побаченого під час моніторингу. Окрім того, спостерігачі знімають на відео процеси, які бачать на судових засіданнях. Відео викладаються на офіційному сайті РГК в розділі моніторинг судів - https://rgk-nabu.org/uk. Кожен бажаючий може ознайомитися з цими відео і отримати уявлення, що відбувається в судах. На сайті вже є близько 220 відеозаписів з різних судових процесів.

Романюков також наголосив, що Рада громадського контролю зберігає свою незалежність.

Водночас, речниця НАБУ Світлана Оліфіра сказала, що НАБУ стало першим правоохоронним органом, при якому було сформовано Раду громадського контролю за допомогою інтернет-голосування, і Бюро стало першим правоохоронним органом, при якому представники громадськості відіграють певну роль. І, зокрема, надають пропозиції, як можна покращити роботу антикорупційного органу в контексті реалізації антикорупційної реформи.

“Сподіваємося, що наступний склад Ради громадського контролю – це теж будуть активні громадяни, представники громадянського суспільства, які теж будуть спільно з нами докладати зусиль для того, щоби корупції в Україні ставало менше”, - заявила Оліфіра.

Станом на сьогодні для обрання у наступний склад РГК подалося 46 кандидатів з 30 різних громадських організацій, які борються з корупцією в Україні. Кожен громадянин України, який досяг повноліття, може віддати свій голос з метою обрання нового складу Ради громадського контролю з 15 членів. Громадські організації максимально могли подати по три кандидати від кожної.

“Ми закликаємо громадськість бути активними, підтримувати тих кандидатів, яких ви вважаєте гідними обійняти посади в Раді громадського контролю. Це буде і ваш голос теж. Не будьте байдужими”, - закликала Оліфіра.

За її словами, минулого року за членів РГК проголосувала рекордна кількість осіб – понад 19 тисяч. “Давайте цього року перетнемо межу у 20 тисяч. Закликаю завтра всіх з дев’ятої ранку знайти п’ять хвилин для того, щоб онлайн проголосувати за 15 представників, які контролюватимуть діяльність правоохоронного органу, покликаного боротися з корупцією”, - сказала  Світлана Оліфіра.