Грузинські правоохоронці у квітні затримали громадянку України Юлію Сусляк, яка намагалася виїхати в Абхазію разом з 10 дітьми.

Київ. 28 травня. УНІАН. Родина затриманої у Грузії українки Юлії Сусляк з 10 дітьми закликає президента України Володимира Зеленського втрутитися у ситуацію та посприяти їхньому поверненню на батьківщину.

Про це батьки Юлії Сусляк та її адвокат заявили на прес-конференції в УНІАН.

Зокрема, батько Юлії Сусляк Іван Трофимченко зазначив, що його 37-річна донька арештована у Грузії за обвинуваченням у тому, що вона везла дітей нібито для продажу в окупований Росією регіон Абхазія. Жінку утримують у слідчому ізоляторі у місті Руставі.

За його словами, Юлія Сусляк разом зі своїм чоловіком Юрієм Сусляк до 2017 року жили в Україні і займалися бізнесом.

“Ситуація, про яку вони нас не дуже повідомляли, змусила їх покинути Україну. Вони виїхали в Росію. Там знімали будинок, працювали”, - сказав Трофимченко.

Він додав, що потім родина була змушена виїхати з Росії, ймовірно, через порушення міграційного законодавства.

“Сусляк Юрій, маючи товариша з Абхазії, в’їхав на територію Абхазії, як вважають Росія і Абхазія, через адміністративний кордон, але, як вважає Грузія, – через державний кордон Грузії з Сочі на Сухумі, порушивши законодавство Грузії про тимчасово окуповані території”, - додав Трофимченко.

При цьому, за його словами, Юрій Сусляк винайняв в Абхазії дім та запросив туди свою дружину Юлію з дітьми.

“Але вона, щоб не порушити законодавство, вилетіла літаком з Москви до Тбілісі, а вже з Тбілісі на автобусі переїхала з дітьми в Зугдіді, ближче до абхазького кордону. Там вони звернулися у міграційну службу по дозвіл на виїзд в Абхазію. Вони планували здійснити цю поїзду за дві-три доби, але ситуація склалася інакше”, - додав батько Юлії.

Зокрема, міграційна служба в Грузії довгий час не надавала відповідні документи.

Трофимченко сказав, що його донька опинилася у дуже складній фізичній і психологічній ситуації. За час очікування вона з дітьми двічі змінювала готель для проживання, а потім винайняла будинок.

“Одного дня до них приїхала поліція і впродовж дев’яти годин проводила допит Юлії. У цей час діти знаходилися в автобусі. Не маючи можливості помити руки, в антисанітарних умовах, діти захворіли інфекційними захворюваннями. Їх помістили в лікарню”, - повідомив Трофимченко.

Потім його доньці пред’явили обвинувачення, що вона везе дітей в Абхазію для продажу. Як аргумент, грузинська сторона заявила, що родина має 11 дітей, а в Абхазію вивозила лише 10.

“Правоохоронці Грузії сказали, що вони вже продали одну дитину, а решту везуть тільки продавати. Насправді, ще на території Росії один хлопчик - Сава - трагічно загинув. Є всі необхідні документи і довідки з Росії, є свідки, які підтверджують цей факт, але грузинська сторона на це не зважає, маючи якісь свої аргументи. Вони вважають, що ситуація виглядає саме так, що вони везуть дітей на продаж”, - сказав Трофимченко.

Наразі Юлія Сусляк перебуває під арештом. Їй заборонено спілкуватися з родичами. Її утримують у камері без зв’язку із зовнішнім світом і телевізора. Дітей розділили на групи і віддали на утримання в грузинські сім’ї до з’ясування усіх обставин.

“Це абсурдне звинувачення, тому що і Юля, і її чоловік Юра, коли ще одружилися, планували мати велику дружню сім’ю. Статки їм це дозволяли. Вони не вкладали кошти в якісь дорогоцінності, дорогі авто, маєтки. Все, що зароблялося, витрачалося на дітей”, - додав Трофимченко.

При цьому мати Юлії Сусляк Ірина Трофимченко наголосила, що хоче повернення в Україні її онуків та доньки. Вона звернулася по підтримку до президента України і засобів масової інформації. Матір арештованої українки зазначила, що хоче оформити опікунство над дітьми.

Разом з тим адвокат Зураб Тодуа повідомив, що, відповідно до грузинського законодавства, Юлії Сусляк загрожує покарання у вигляді від 14 до 18 років позбавлення волі.

“По сьогоднішній день жодного доказу, я з усією відповідальністю заявляю, у справі немає. Жодного документу, який підтверджує, що вона десь купила цих дітей, потім збиралася ще продати”, - додав він.

Адвокат зазначив, що 27 квітня 2019 року суд виніс рішення, відповідно до якого Юлію Сусляк взяли під варту.

Зураб Тодуа повідомив, що вже чотири днів перебуває в Україні і здобув докази, які свідчать про те, що Юлія Сусляк є абсолютно невинуватою, і з завтрашнього дня представить ці докази правоохоронним органам.

Він також зазначив, що адвокати не мають судових рішень про передачу дітей родини Сусляк грузинським родинам. На думку Зураба Тодуа, діти знаходяться в грузинських родинах незаконно, комунікації з дітьми немає.

Через процедурні порушення у справі, вчинені з боку правоохоронних органів Грузії, адвокат припустив, що «у прокуратурі та МВС Грузії, є люди, які зацікавлені долями цих дітей».

Він сказав, що має докази, які виклав на близько 80 сторінках.

Водночас, адвокат сказав, що головне завдання – повернути дітей на територію України, аби ними займалася українська влада.

Також він додав, що на 20 червня призначене перше слухання цієї справи у суді і не виключив, що прокуратура вимагатиме продовжити термін тримання під вартою Юлії Сусляк.

Водночас адвокат Зураб Тодуа зазначив, що державні органи України займають пасивну позицію у ситуації, в яку потрапила родина Сусляк.

У зв’язку з цим батько Юлії Сусляк, Іван Трофимченко від імені всієї родини звернувся по допомогу до президента України, Міністерства закордонних справ, правозахисних організації та журналістів з проханням вирішити цю проблему і   повернути в Україну дітей та  їхню матір.

Окремо родина Юлії Сусляк написала звернення до президента України Володимира Зеленського, у якому висловлюється заклик “в найкоротший строк вжити заходів реагування для вирішення ситуації, що склалася на території Грузії з малолітніми дітьми - громадянами України, направлених на їх невідкладне повернення на територію України”.

Також родина просить якнайшвидше розглянути можливість проведення робочої зустрічі під головуванням президента України  із залученням представників малолітніх дітей та родини Юрія та Юлії Сусляк та інших представників уповноважених органів державної влади України.

Фото з прес-конференції: https://photo.unian.net/ukr/themes/86122