У рамках форуму планується проведення конференції «Коло Вінценза» за участю видатних громадських та суспільних діячів, політиків з країн Євросоюзу, українських високопосадовців, а також низки мистецьких заходів.

Київ. 17 травня. УНІАН. ІІ міжнародний форум Центральної та Східної Європи «Via Carpatia 2019» відбудеться з 14 по 16 червня у Верховині Івано-Франківської області.

Про це під час прес-конференції в УНІАН розповіли народний депутат України, ініціатор форуму «Via Carpatia» Микола Княжицький; режисер-постановник, директор форуму Михайло Крупієвський; письменник, видавець, лауреат Шевченківської премії, учасник форуму Іван Малкович та голова Верховинської районної ради Іван Шкіндюк.

«Цього року ми вдруге проводимо великий форум «Via Carpatia», який включатиме в себе цілу низку культурно-мистецьких заходів, презентацій, діалогів, конференцій, обговорень, і, як і минулого року, перш за все – велику конференцію «Коло Вінценза», - сказав Княжицький.

За його словами, цього року конференція буде присвячена 30-річчю падіння Берлінської стіни.

«Ми будемо говорити про зміни, які відбуваються в Європі через 30 років після тієї події, коли фактично Європа припинила бути розділеною між впливом колишнього Радянського Союзу та європейським, впливом США, - коли Європа стала єдиною», - пояснив депутат.

Княжицький розповів також, що на конференцію «Коло Вінценза» очікується приїзд видатних громадських та суспільних діячів, політиків з країн Європейського Союзу, Польщі, Румунії, а також українських високопосадовців, членів Кабінету міністрів.

«Будемо говорити не лише про те, що відбувається і відбуватиметься в Європі, але і про місце України в європейському співтоваристві, про те, що зроблено Україною за останні 5 років після того, як ми підписали Угоду про асоціацію з ЄС. Будемо говорити про майбутнє України, про ті виклики, які стоять перед нашою країною зараз – у новому сучасному світі, який змінюється на наших очах», - зауважив депутат.

Водночас, за його словами, в рамках цієї конференції заплановано обговорення питань екології, збереження Карпат, розвитку транскордонної співпраці між Україною і сусідніми країнами, розвитку співпраці в карпатському регіоні, а також перспектив розвитку української економіки.

«Крім конференції, ми традиційно маємо велику мистецьку частину… Один день буде присвячений українській поезії, літературі, ще один день буде присвячений українській музиці, і буде день, присвячений українському театру», - повідомив Княжицький.

У цьогорічній програмі мистецької складової форуму «Via Carpatia», за його словами, також заплановано показ мюзіклу «Гуцулка Ксеня» режисера Ростислава Держипільського.

«14 червня – це буде день театру, 15 червня – буде день поезії, 16 червня – день музики», - уточнив директор форуму Крупієвський.

Водночас, серед іншого заплановано презентації книг Віталія Портнікова, Івана Малковича, Юрія Андруховича, Сергія Жадана, Василя Жданкіна, концерти Соломії Чубай, гуртів «Джалапіта», «Роккоко», «Плач Єремії» та «Карбідо», а також концерт симфонічного оркестру «INSO-Львів». Також в рамках форуму відбудеться традиційний гуцульський фестиваль «Полонинське літо». В останній день фестивалю пройдуть прем’єри симфонії Мирослава Скорика «Бог Предвічний» та Різдвяної симфонії Івана Небесного.

Спікери  прес-конференції : Микола  Княжицький, народний  депутат  України, Ініціатор Форуму «Via Carpatia»; Михайло Крупієвський,  режисер -постановник, директор Форуму; Іван  Малкович, письменник, видавець, лауреат  Шевченківської премії, учасник  Форуму; Іван  Шкіндюк, голова Верховинської районної ради. Модератор  прес-конференції - Микола Типусяк, член правління ГО «Всеукраїнський демократичний форум», співорганізатор ІІ-го Форуму Центральної та Східної Європи «VIA CARPATIA 2019».

Фото з прес-конференції: https://photo.unian.net/ukr/themes/85899