Київ. 10 березня. УНІАН. Директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР) Валентин Бадрак вважає, що українська влада повинна посилювати військовий потенціал країни.

Про це він сказав сьогодні на прес-конференції в УНІАН на тему «Росія після Путіна: Можливі моделі».

«Українська влада, вище військове політичне керівництво країни має переглянути своє ставлення до створення військового потенціалу України. Україна може імпортувати серйозні системи і створювати проекти.», - сказав експерт, додавши, що на сьогодні питання з держоборонзамовленням «пробуксовують з різних причин - від бездумності до халатності».

«На сьогодні держоборонзамовлення не те, якого ми чекали, проектів військово-технічного співробітництва із західними державами практично немає, зокрема проектів модернізації вертольотів Мі-24, спільних робіт з авіаційної техніки, систем протиповітряної оборони», - сказав Бадрак.

Він вважає за необхідне створити спеціальну структуру - центральний орган виконавчої влади із спеціальним статусом, який займатиметься оборонною промисловістю.

«Єдина можливість сьогодні посилити українську армію – це оголосити про курс на професійну армію», - сказав Бадрак.

Експерт вважає, що міжнародна диспозиція свідчить про те, що Україна залишається в складній ситуації і їй потрібно готуватися до війни.

Водночас Бадрак зазначає, що для України будь-який спосіб зміщення президента Росії Володимира Путіна з посади відкриє новий шанс. «Якщо влада зуміє правильно розпорядитися заминкою або перегрупуванням сил у самому Кремлі, сформувати стратегічні чинники заборони Росії, битву за Україну можна буде вважати виграною», - сказав він.

Бадрак прогнозує, що завершення «путінської епохи» може відбутися за одним з трьох сценаріїв: переворот силами найближчого оточення, рокірування і націоналістичний переворот.

Керівник лабораторії аналізу особи ЦДАКР Дмитро Козлов зазначив, що сценарій перевороту силами найближчого оточення може бути реалізований у прихованій формі і зовні нагадуватиме відхід екс-президента Росії Бориса Єльцина: відставка, призначення «надійного» наступника, розкручування його постаті в ЗМІ, легітимізація через вибори. Основною метою такого сценарію буде збереження «путінізму після Путіна», тобто продовження існуючого курсу на обслуговування інтересів кремлівської клептократії, збереження альянсу силовиків і великого бізнесу. Сценарій «рокірування» можливий у тому разі, якщо Путін «почує недобре» і вирішить сам очолити процес назрілих змін шляхом повторення досвіду з Дмитром Медведєвим. На думку експерта, це не завадить Путіну й надалі бути «першим серед рівних» у тіньовому «політбюро».

Експерти вважають, що націоналістичний переворот є найгіршим для Росії і світу. Цей сценарій може бути здійснений радикалами у разі, якщо політика Путіна здасться їм недостатньо рішучою, а сам російський лідер повністю втратить довіру суспільства. «У будь-якому разі, відхід Путіна не за горами, він близький і він неминучий, оскільки система, яку він збудував, більше його не потребує, для її виживання необхідно його усунути», - сказав Козлов.