Представники Всеукраїнської ради голів ОСББ просять прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана  та Верховну Раду України спільними зусиллями вирішити питання дофінансування  програми "теплі кредити"  за рахунок коштів, виділених на Фонд енергоефективності, який не може почати працювати вже кілька років.

Київ. 6 травня. УНІАН. Громадська організація «Всеукраїнська рада голів ОСББ», спільно з Асоціацією міст України звернулася до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана з проханням збільшити фінансування програми «теплі кредити» на підвищення енергоефективності українського житла за рахунок перерозподілу коштів.

Як повідомив  на прес-конференції в УНІАН виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан:  «На цей рік за програмою «теплі кредити» було передбачено 400 млн грн, ми звертаємося до прем'єр-міністра і просимо збільшити цю суму в два рази за рахунок перерозподілу коштів за окремими джерелами, які на даний момент не так ефективно використовуються», - сказав він.

За словами Олександра Слобожана, щоб покрити хоча б частину зростаючого попиту на програму з боку як об'єднань співвласників, так і індивідуальних споживачів, не буде потрібно додатково виділяти кошти з бюджету, необхідно перерозподілити 400 млн грн, виділених на Фонд енергоефективності.

«Уже другий рік поспіль ніяк не може запрацювати Фонд енергоефективності, в якому є близько 1 млрд грн. Поки він буде запускатися в роботу, думаю, що нашим громадянам і ОСББ ці кошти були б дуже корисні, оскільки тільки за один місяць за програмою використовується 100 млн грн. За цей літній період при перерозподілі коштів можна було б підготувати наш житловий фонд до опалювального сезону і забезпечити економію енергоресурсів», - зазначив Слобожан.

У своєму виступі на прес-конференції  віце-президент громадської організації «Всеукраїнська рада голів ОСББ» Роман Бондарук повідомив, що у своєму зверненні до прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана представники ОСББ відзначають, що обсяг фінансування державної програми «теплі кредити» значно менше реального попиту.

«За даними Держенергоефективності, на сьогодні передбачені ліміти фінансування програми вже практично вичерпані. Отже, уповноважені банки повністю завершать прийом кредитних заявок в травні-червні», - сказав Бондарук.

Також , Роман Бондарук додав, що на Фонд енергофективності передбачено не тільки більш як 1 млрд грн бюджетних коштів, а й ще і донорські кошти від Європейського Союзу, таким чином, близько 3 млрд грн - це кошти, які не використовуються.

«Така сама ситуація була і минулого року, коли кошти лежали і не працювали в очікуванні запуску Фонду. Тому звертаємося до Володимира Борисовича, до депутатів Верховної Ради негайно підготувати документи і зробити перерозподіл бюджетів, тому що ми втрачаємо дорогоцінний час, оскільки кошти є», - наголосив Бондарук.

Як зазначив перший заступник Луцького міського голови Григорій Недопад, коли  мешканці Луцька побачили, що програма «теплі кредити» працює, то почали масово утеплювати будинки і подавати заявки на фінансування, але великі проекти були відкладені на невизначений час через брак коштів.

«Позитивний досвід використання програми «теплі кредити» відразу видно і за платіжками, які зменшуються, і по тому, як люди починають берегти своє майно, тому що частину коштів вони вкладають свої», - зазначив він.

Довідка УНІАН. Механізм фінансування «теплих кредитів» передбачає відшкодування 20% суми кредиту (але не більш ніж 12 тис. грн) для громадян при заміні газових котлів, 35% суми кредиту (але не більш як 14 тис. грн) на енергоефективне обладнання і матеріали для фізичних осіб, 40% тіла кредиту (але не більш як 14 тис. грн у розрахунку на одну квартиру) на енергоефективне обладнання і матеріали для ОСББ і житлово-будівельні кооперативи. При цьому громадянам, які отримують субсидію, компенсується 70% суми кредиту.