Київ. 10 березня. УНІАН. Експерти ініціативи «Реанімаційний пакет реформ» озвучили пропозиції щодо децентралізації влади в Україні.

Як повідомиа на прес-конференції в УНІАН голова правління Центру політико-правових реформ, головний експерт конституційної групи ініціативи «Реанімаційний пакет реформ» Ігор Коліушко, «ми ще влітку напрацювали початковий драфт-проект закону, який міг би ще тоді розглядатися як основа для дискусій щодо внесення змін до Конституції. Після парламентських виборів ми повернулися до цієї роботи і скрупульозно відпрацювали той блок питань, який пов’язаний з децентралізацією, і зараз працюємо над блоком питань, пов’язаним із судовою реформою».

«За місяць-два ми закінчимо нашу роботу і будемо мати юридично та науково вивірений проект закону про внесення змін до Конституції, але ми будемо їх (пропозиції) оприлюднювати блоками, і тому ми вже цього тижня оприлюднюємо наші пропозиції щодо децентралізації», - сказав Коліушко.

Відео дня

У свою чергу, директор Інституту розвитку територій, експерт РПР з питань децентралізації Юрій Ганущак зазначив, що у блоці, пов’язаному з децентралізацією, йдеться про реформування місцевих державних адміністрацій.

«Фактично місцева державна адміністрація ділиться на дві частини. Одна, яка відповідає за виконання районного, обласного бюджету, вона переходить у виконкоми. Друга частина – це державна структура, яка має дві функції: контроль за законністю актів органів місцевого самоврядування і координація діяльності територіальних органів виконавчої влади», - повідомив експерт.

За словами Ганущака, людина, яка представляє державу у регіоні, є підпорядкованою або перебуває у номенклатурі уряду, а не президента України.

«Ми взяли за основу французький варіант: коли представника держави призначає президент з подачі уряду в порядку, визначеному закону. В законі достатньо складний порядок, який дозволяє потрапити на цю посаду тільки фахівцям, тому ще це фактично єдина людина на території, якій повністю довіряє держава. Вона здійснює менеджмент від імені держави», - зазначив Ганущак.

«Наступний блок – це питання, пов’язані з адміністративно-територіальним устроєм України. Пропонується введення нових термінів: це волость - базовий рівень (раніше оперували поняттям «громада», але оскільки «громада» має декілька значень, ми перейшли до більш старого, відомого в історії України поняття «волость» для чіткого розуміння); другий рівень – це повіт (відійшли від слова «район» з тих самих міркувань), третій рівень – область, який не реформується», - повідомив експерт.

«Це ті речі, які дозволять відкрити шлях до реформи адміністративно-територіального устрою. У частині реформування місцевого самоврядування насамперед зафіксована формула Європейської хартії місцевого самоврядування, тобто: місцеве самоврядування – це право і спроможність місцевих властей здійснювати управляння публічними справами», - сказав Ганущак.