Це перша книга серії, розрахована на дорослих і дитячих читачів.

Київ. 23 квітня. УНІАН. У Києві презентували нову книгу з серії “Видатні українці”, присвячену видатному релігійному і громадському діячу, колишньому главі Української греко-католицької церкви Любомиру Гузару.

Представили видання на прес-конференції в УНІАН директорка видавництва мотиваційної літератури ІРІО Ольга Іванова та письменниця, авторка книги “Любомир Гузар” Ольга Опанасенко.

Відео дня

Як зазначила Іванова, це перша книга у серії, що розрахована як на дорослу, так і на дитячу аудиторію, і має допомогти дорослим донести дітям знання про видатних українців.

«У нас була успішна серія про видатних людей світу, і ми вирішили, що варто зробити серію про видатних українців. І ми почали складати списки, розмовляти з батьками і проводити фокус-групи про те, про кого батькам хотілось би прочитати своїм дітям. Так народилась серія «Видатні українці», до якої увійшли книги про тих українців, які прославили Україну на весь світ. Це можуть бути наші сучасники, можуть бути люди, які жили не в нашому столітті, наприклад, Роксолана. І таким чином ми почали цю серію минулого року», - повідомила Іванова.

За її словами, постать блаженнішого Гузара була обрана тому, що він відродив Українську греко-католицьку церкву, а також через те, що на прикладі його долі можна зрозуміти, як завдяки людяним якостям можна досягнути успіху.

«Не обов’язково бути для цього наглим, цілеспрямованим, а можна просто залишатись людиною і культивувати в собі ці якості», - підкреслила Іванова.

Вона зазначила, що половина книги присвячена дитинству Гузара, людям з його оточення в той період.

«Якщо цю книгу читатимуть і батьки, і діти, то з цих історій дуже легко вийти на розмову з дитиною про те, що в неї відбувається в житті, які стосунки з оточуючими, – дітьми, вчителями, іншими дорослими. Також відмінністю цієї книги є те, що після кожної глави є питання для обговорення. Бо не кожен з батьків може поставити питання своїй дитині, щоб почати діалог. Тому ми вирішили, що в нашій серії книжок для дітей і дорослих це буде», - сказала видавниця.

Своєю чергою авторка книги повідомила, що вивчила багато матеріалів про Гузара, спілкувалась з людьми, які контактували з блаженнішим, відвідала деякі місця, в яких він побував.

«У спогадах про нього люди згадували, як він їм допомагав і як він просто випромінював світло. Крім того що я багато читала, я дивилася також відео з ним. І мені здавалося, що я дуже багато з ним спілкувалася», - сказала Опанасенко.

Присутній на презентації прес-секретар Київської архиєпархії Української греко-католицької церкви, очільник спільноти «Покоління Любомира (Гузара) отець Андрій Боднарук поділився своїми враженнями від книги, зазначивши, що історія життя Гузара, викладена у книзі, має навчити кожного, як буди людиною.

«Це, власне, інструкція дороги до того, як бути людиною», - сказав Боднарук.

Як повідомила Іванова, книга з’явиться у торговельній мережі після Великодня, а наразі її можна придбати в інтернет-магазині видання за передзамовленням.

Перший наклад видано у кількості 1 тис. примірників.

Сьогодні 15 екземплярів книги директорка видавництва передала отцю Андрію Боднаруку для благодійного фонду «Карітас».

Ольга Опанасенко нагадала, що у серії «Видатні українці» вже вийшли книжки: «Роксолана», «Ігор Сікорський», «Леонід Каденюк», «Валерій Лобановський», «Кузьма Скрябін», а також готується видання «Марія Примаченко».