В Агентстві моделювання ситуацій наголошують, що РФ потрібна лише легітимна відмова України від Криму.

Київ. 22 квітня. УНІАН. Позачергові парламентські вибори в Україні вигідні Російській Федерації.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив заступник директора Агентства моделювання ситуацій (АМС) Олексій Голобуцький.

За його словами, поки не зрозуміло, хто «буде грати в парламенті» з Володимиром Зеленським, що лідирує у другому турі президентських виборів. «Є чутки, що голова політради партії «Опозиційна платформа - За життя» Віктор Медведчук, бо вони відчувають, що потрібно хитати човен. Поки складається враження, що це перемога не Зеленського, не європейської України, а поразка Петра Порошенка. Адже в Росії це не сприймається, як демократичний вибір народу, це сприймається як поразка ненависного Порошенка. Для того, щоб продовжити цю поразку, вони вимагають позачергових виборів парламенту. Їхній план такий – при слабкому президенті Медведчук повинен отримати посаду спікера, а далі безліч варіантів», - сказав експерт.

Також Голобуцький зазначив, що Росії потрібна лише легітимна відмова України від Криму.

«Тоді наші проблеми закінчаться. Нам повернуть Донбас, повернуться полонені. Росії потрібно лише, щоб ми самі відмовилися, тому що іншого варіанту в міжнародній практиці немає. Це можливо лише в перспективі 1-2 років, тому що часу в Росії немає. Парламентські вибори - останній шанс щось змінити в цій ситуації для Росії. В іншому випадку, зважаючи на всі газові і економічні проблеми, Росії доведеться віддавати все без особливих умов», - сказав він.

Також Голобуцький зауважив, що ситуацію з військовополоненими моряками буде розіграно найближчим часом за сценарієм за участю Медведчука. «Він привезе наших моряків. Це буде делегітимізація самого Зеленського. Показати, що всі проблеми в країні вирішує не президент, а Медведчук. З іншого боку, здійснюється тиск на економіку України, зокрема, обмеження імпорту нафтопродуктів, тому що, якщо новий президент буде асоціюватися з економічними проблемами, це не додасть йому авторитету», - сказав Голобуцький.

Говорячи про результати виборів президента України, директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала зазначив, що Зеленський набрав найбільше голосів за всю історію проведення виборів президента. «Водночас у нього найнижча легітимність. Адже, результати соціологічних опитувань групи «Рейтинг» свідчать, що дві третини виборців Зеленського голосували проти діючої влади. Інші президенти, так чи інакше, отримували голоси «за», - сказав експерт.

Він зазначив, що новообраний президент не може ігнорувати питання віри, мови, армії. «За тою ж соціологією, близько 40% прихильників Зеленського підтримують вступ в НАТО та членство в ЄС», - зазначив експерт.

Також Бала заявив, що звичний політичний клас показав свою неспроможність, що є позитивом. «Хоча є дуже багато запитань. Адже, є загроза некомпетентності, відсутність команди і відсутність реальних орієнтирів», - заявив він.

Як повідомляв УНІАН, за результатами опрацювання 99,03% протоколів дільничних виборчих комісій за підсумками голосування на виборах президента України лідирує шоумен Володимир Зеленський, якого підтримали 73,22% виборців. За чинного очільника держави Петра Порошенка проголосували 24,46% виборців.