Вона нагадала, що неявка члена комісії без обгрунтованих підстав передбачає покарання до 3 років ув'язнення.

Київ. 19 квітня. УНІАН. Координатор Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська наголошує, що члени дільничних виборчих комісій не мають права ухилятися від своєї роботи.

Як передає кореспондент УНІАН, про це вона сказала на брифінгу.

Відео дня

«Станом на зараз на всій території України сформовані дільничні виборчі комісії. Хоча були серйозні проблеми, і в частині ОВК довелося доукомплектовувати дільничні виборчі комісії за рахунок власних резервів і осіб, які або залучалися напередодні, під час першого туру, до проведення, організації, адміністрування виборчого процесу, або просто з'явилися за закликом Центральної виборчої комісії, засобів масової інформації до ОВК з пропозицією взяти участь у цьому процесі», - наголосила Айвазовська.

Вона нагадала, що є три підстави, у зв'язку з якими результати голосування на рівні ДВК можуть бути не встановлені або ж опротестовані. Так, за її словами, виборчі бюлетені мають видаватися на підставі паспортів. Вона навела приклад, у разі, якщо при явці у 1,5 тис. виборців на дільниці буде зафіксовано 75 фактів видачі бюлетенів без паспорта, то цього буде достатньо для того, щоб на цій дільниці результати не були встановлені.

Іншими підставами є вкидання чи знищення виборчих бюлетенів в день голосування, додала Айвазовська.

Вона закликала поліцію, спостерігачів та членів комісій бути уважними щодо перебування сторонніх осіб в приміщенні для голосування без належних на те підстав.

У той же час, зауважила вона, спостерігаючи за процесом формування ДВК, було складено рейтинг регіонів, які, можливо, «будуть проблемні, зважаючи на те, що кандидати не заповнили квоти повною мірою, і ОВК добирали з власних резервів громадян для того, щоб працювати у виборчих комісіях».

«Але ми не знаємо, чи прийдуть вони в день голосування, чи ні виконувати свої обов'язки», - сказала Айвазовська і додала, що йдеться про Черкаську, Луганську, Херсонську, Одеську, Закарпатську області та місто Київ.

Вона пояснила, що для великої дільниці, на якій мають бути присутні 16 членів комісії (повний склад), день голосування відбувається, якщо в день виборів приходять 9 осіб; для середньої - 8, для малої - 7.

"Неявка члена комісії без належних на те, обгрунтованих, підстав - це порушення 157-ї статті Кримінального кодексу України, частина перша, і карається до 3 років ув'язнення. Тому дуже хотілося б звернути увагу тих членів комісій, а їх понад 400 тисяч в Україні буде задіяно до дня голосування, що вони зобов'язані вже в цій ситуацій прийти і виконувати свої обов'язки як організатори виборів і адміністратори виборчого процесу. Тому що за неявку можна отримати, в тому числі тюремне ув'язнення», - сказала Айвазовська.

Вона додала, що у разі, якщо буде доведено змову осіб щодо підстав, з яких відбулася неявка, може бути покарання у вигляді від 3 до 7 років ув'язнення.

«Мені б дуже не хотілося, щоб члени комісій ішли на злочин в разі, якщо є думка в якийсь спосіб перешкоджати виборчому праву, у тому числі, шляхом ухиляння від виконання своїх обов'язків у день виборів», - підкреслила експерт.