У громадській мережі заявляють про надходження інформації з регіонів про організацію деякими райдержадміністраціями припинився довіз людей до Києва на НСК «Олімпійський».

Київ. 19 квітня. УНІАН. Громадянська мережа «ОПОРА» в день виборів планує проводити паралельний підрахунок голосів на основі статистичної вибірки на 1,5 тис. ділянок.

Про це повідомила голова правління "ОПОРИ" Ольга Айвазовська на прес-конференції в агентстві УНІАН.

Відео дня

Вона зазначила, що на повторних виборах президента України на всій території держави працюють 200 довгострокових спостерігачів ОПОРИ. За її словами, спостерігачі будуть присутні на рівні окружних виборчих комісій.

За оцінкою Айвазовської, у квітні передвиборна кампанія кандидатів на посаду президента Володимира Зеленського та Петра Порошенка була конкурентною, хоча іноді проходила «з порушеннями, зокрема, правил проведення передвиборної агітації та фінансування виборів як таких».

За її словами, це пов'язано з політичним загостренням у суспільстві в цілому і небажанням кандидатів, очевидно, чекати офіційного оголошення результатів виборів у першому турі, тому кандидати почали попередню агітацію. Вона зазначила, що фінансові витрати на агітаційну діяльність в цей час мали відверто тіньовий характер, адже здійснювалися не з виборчих фондів.

Айвазовська зазначила, що в регіонах України агітаційний період між першим і другим туром був досить слабким, і комунікація між кандидатами відбувалася швидше віртуально - через ЗМІ, обігу та зовнішню рекламу.

Аналітик ОПОРИ Олександр Клюжев повідомив, що з учорашнього дня отримують інформацію з регіонів про організацію деякими райдержадміністраціями припинився довіз людей до Києва на НСК «Олімпійський», де сьогодні ввечері відбудуться дебати. Він зазначив, що вчора спостерігачеві вдалося перевірити «на рівні двох райдержадміністрацій Івано-Франківської області, що вони дійсно є тими провайдерами інформації про виїзд людей на ці неофіційні дебати як форми передвиборної агітації та в межах своєї діяльності».

«З точки зору запобігання можливих зловживань адміністративним ресурсом ми звертаємося до представників органів влади з проханням роз'яснити джерела фінансування та залучення в підтримку того або іншого кандидата при організації і транспортування виборців», - підкреслив він і зазначив, що спостерігачам не було оголошено, на користь якого кандидата організовується ця поїздка.

«Але, безумовно, участь райдержадміністрацій неофіційних заходах, які є формою передвиборної агітації, викликає певні питання і будемо додатково вивчати цю ситуацію», - запевнив Клюжев.

Айвазовська додала, що в Києві можна спостерігати автобуси, зокрема, з запорізькими номерами.

«З одного боку нічого в цьому кримінального немає, якщо: а) це було проплачено з виборчого фонду кандидата; б) якщо там були притягнуті посадові особи, які в цей час не знаходились на робочому місці і не зловживали службовими повноваженнями, а, наприклад, перебували у відпустці», - сказала вона і додала, що необхідно з'ясовувати, як відбувався цей підвезення людей.

Айвазовська висловила надію, що нинішні дебати на НСК «Олімпійський» «завершаться мирно і спокійно» і дебати на Громадському також.

«Тому що, очевидно, що десятки тисяч громадян, які можуть бути мобілізовані і бути присутнім на великій території НСК «Олімпійський», повинні перебувати в безпеці», - наголосила вона і наголосила важливість запобігання будь-яких провокацій.

«Сьогодні виклик для Національної поліції та органів правопорядку в тому, щоб ніякі провокації там не відбулися. Тим більше, що вони, очевидно, можуть виникнути із-за інтересу, або кінцевим бенефіціаром їх може бути третя сторона, а не представники обох кандидатів», - переконана Айвазовська.

Аналітик ОПОРИ Олександр Неберикут зазначив, що знову виборчі комісії комплектувалися на основі представників виборчих комісій, які були під час першого туру виборів. За його словами, «фактично 69% членів новоутвореного ОВК перед цим працювали в ОВК від інших кандидатів. Володимир Зеленський з тієї квоти, яку він використовував, - близько половини членів виборчих комісій, які раніше представляли інших кандидатів, зокрема, Миколи Габера, Олега Ляшка, Анатолія Гриценка, Олександра Шевченка, Юлію Тимошенко - у середньому 5-6% від кожного з них». У той же час, у кандидата Порошенко «кількість людей, які до цього були включені за поданням інших кандидатів, більше - це 82%, і теж є кілька кандидатів, від яких в основному представлені ці кандидатури, - Юлія Литвиненко, Володимир Петров, Василь Журавльов, Юрій Тимошенко».

У звіті ОПОРИ, за результатами спостереження за виборчим процесом на повторному голосуванні, йдеться, що особливістю періоду між першим і другим турами голосування стало проведення негативних агітаційних кампаній проти кандидатів на пост президента України.

«Масова контрагітація нерідко була анонімною, а джерела фінансування такої активності не були прозорими. До кампанії з контрагітації досить активно залучалися окремі неурядові організації, які проводили агітацію проти кандидатів на пост президента України. Як показує моніторинг ОПОРИ, найбільш активно поширювалися матеріали негативного характеру щодо кандидата Володимира Зеленського, але і Петро Порошенко був об'єктом таких інформаційних кампаній», - додали в ОПОРІ.