Київ. 17 квітня. УНІАН. Відомі  громадські та політичні  діячі України нарікають на нинішній стан корупції в країні та недоліки в роботі правоохоронної і судової системи, а також наголошують, що наступний президент України має виконувати волю суспільства.

Про це вони заявили на прес-конференції в агентстві УНІАН на тему: "Майбутнє України через призму президентських виборів"

Український політик, правозахисник, довголітній політв'язень радянських концтаборів, народний депутат України І, II та IV скликань, Герой України Степан Хмара висловив думку, що нинішня виборча кампанія проходить у атмосфері «нечуваної брехні, істерії і нагнітання страхів у суспільстві».

«Сьогоднішній президент і його команда намагаються подати з якнайкращого боку, що, мовляв, «президент України врятував від російської агресії нашу державу, збудував армію, прекрасно веде України до європейської інтеграції». І в таких відповідних тонах, під такими патріотичними гаслами йде ця кампанія», - зазначив він.

Степан Хмара, зокрема, нарікає, що «на дипломатичному рівні Україна з вини президента не добилася визнання Росії як сторони військового конфлікту». «І таким чином, у світі сприймають цю війну як внутрішній конфлікт», - наголосив правозахисник.

Він також висловив думку, що не було зроблено нічого для того, аби «добитися і організувати доказову базу для міжнародної спільноти, щоб Росію виставити як агресора».

На думку Хмари, чинний президент Петро Порошенко «встановив той режим, довершив те, що не вдалося зробити Януковичу». «Він встановив систему державного управління в Україні за типом мафіозних правил, а не Конституції. Він є злісний порушник Конституції, і це можна приводити на безлічі прикладів», - сказав він.

Крім того, вважає  Степан Хмара, Порошенко є «головним джерелом корупції і найпершим корупціонером України». «Він є організатором розграбування України, мародерства… Нещодавно наша громадськість дізналася, як розкрадалися державні кошти, які виділялися на оборонну промисловість, за допомогою, безпосередньої участі друга Порошенка і бізнесового партнера Свинарчука і інших».

Адвокат, юрист, представник ГО «Чернігівський центр прав людини» Сергій Нестеренко висловив думку, що на сьогодні «відсутня правоохоронна система в державі взагалі», а громадяни та їхні права, які передбачені Конституцією та законами, «абсолютно не захищені».

«Немає механізму захисту порушених прав. Вірніше, він є, але, зважаючи на те, що всі правоохоронні органи свою роботу роблять формально, то фактично реалізувати захист порушених прав неможливо», - сказав він.

Також, Нестеренко наголосив, що «фактично ніхто не покараний ні за злочини на Майдані, ні за корупційні правопорушення, ні за що». «Бажання на теперішній час карати немає», - додав він і висловив невдоволення також станом судової системи.

Так, на думку адвоката, на теперішній час Порошенко «не використав можливість змінити правоохоронну систему».

Державний і громадський діяч, перший генеральний прокурор України (1991-1993 рр.), заслужений юрист України, народний депутат України 1-го, 2-го та 3-го скликань, суддя Конституційного Суду України (2006-2015 рр.) Віктор Шишкін акцентував, що «У нас сьогодні парламентсько-президентська республіка. Президент не є царем  а зовнішню політику визначає п. 9 стаття 92 Конституції України, де чітко зазначено, що зовнішня політика визначається виключно законами України. Відповідно до цього європейський вектор наш парламент вже давно визначив. Є закон про зовнішню та внутрішню політику де чітко зазначається орієнтація на Євросоюз і НАТО. Тому, коли розказують про Порошенко і говорять що прийде другий президент і все заблокує – це є елементарна спекуляція. Який би не був президент він повинен буде діяти в межах того закону який йому визначив парламент». Крім того, Віктор Шишкін, висловив невдоволення Мінськими домовленостями, назвавши їх «мінським договорняком».

Заступник командира батальйону ОУН, позивний «Сивий», член УНСО, майданівець, громадський діяч Андрій Пастушенко у своєму виступі акцентував: «Не важливо, хто стане президентом, але наступний президент має виконувати волю суспільства, волю нації. Тільки тоді він буде на місці… Нормальний президент, нормальна влада мають слухати і чути свій народ, чути, чого вони хочуть, і робити відповідні висновки».

Він вважає, що керувати державою влада має лише «в оперативному або в локальному відношенні», а у «стратегічному, високому відношенні» вона має робити так, як їй каже народ. «Тоді це правильна влада, тоді це розумна влада. На сьогодні такої влади в України немає. І від того у нас проблеми, починаючи з незаконних забудов, починаючи зі знищення лісів, там бурштин добувають бандитським способом», - наголосив Андрій Пастушенко.