Співробітники СБУ в Миколаївській області вже третій тиждень блокують нормальну роботу підприємства.

Київ. 17 квітня. УНІАН. Керівництво Миколаївського підприємства «Захід», яке здійснює діяльність з імпорту європейського скла до України, закликає Службу безпеки України припинити безпідставне блокування роботи компанії.

З відповідною заявою на прес-конференції в УНІАН виступили представники підприємства, а також представник компанії-постачальника продукції Trakya Glass Bulgaria Онер Атакан і начальник служби з торгово-економічних питань посольства Болгарії в Україні Стефан Сафронієв.

Як розповів заступник директора ПрП «Захід» з питань зовнішньоекономічної діяльності Дмитро Осипов, співробітники СБУ в Миколаївській області вже третій тиждень блокують нормальну роботу підприємства.

За словами Осипова, 25 березня до офісу компанії з Києва прибула слідча група Нацполіції в супроводі співробітників СБУ Миколаєва для проведення обшуків на підставі постанови Печерського суду Києва у спробі знайти документи, що свідчать про нібито неправомірні дії підприємства, пов'язані з імпортом скла. Паралельно обшуки проходили за місцем проживання співробітників підприємства. В цілому було задіяно понад 40 правоохоронців.

«Того ж дня менеджмент компанії надав співробітникам СБУ і Нацполіції всі необхідні документи, було показано товар, проведено інвентаризацію, проведено виїмку документів. Порушень у ході проведення обшуків виявлено не було», - сказав він.

Осипов повідомив, що на цей момент у миколаївському порту здійснювалося вивантаження судна "My Efekan 2" зі склом для підприємства «Захід», яке за день до цього вже було повністю розмитнено. Проте співробітниками СБУ було дано розпорядження опломбувати митний склад підприємства, що заблокувало вивантаження судна, і 7 вантажівок зі склом було заблоковано на причалі просто неба під час дощу.

Після закінчення обшуків співробітники СБУ наступні три дні оглядали вже оформлений митницею вантаж і продовжували всіляко перешкоджати вивантаженню судна. Так, 27 березня в митницю було подано дві електронні декларації на імпорт товару з митного складу. За обома деклараціями митницею, за письмовим дорученням СБУ, було ініційовано огляд товару. При цьому ні 27 березня, ні 28 співробітники СБУ не прибули, через що миколаївська митниця огляд проводити не стала. При цьому згідно з нормами Митного кодексу завершення митного оформлення повинно здійснюватися упродовж 4 годин з моменту подачі декларації. Співробітники СБУ і митниці приїхали на митний огляд лише 29 березня, тобто через 46 годин після подачі декларації.

Також Осипов повідомив, що така ситуація повторилася і з судном «Nova», яке прибуло в порт 30 березня з вантажем скла і дзеркала в кількості понад 2,2 тис. тонни. Представники СБУ та митниці прибули в порт для проведення митного огляду судна «Nova» лише 4 квітня - на 6-й день після того, як СБУ зажадало провести огляд товару. При цьому, як і раніше, порушень під час огляду виявлено не було. Загальний час стоянки судна біля причалу порту становив 9 днів замість 3 звичайних.

Далі, в період з 8 по 12 квітня підприємством було подано ще 5 митних декларацій, за всіма митними деклараціями проводився митний огляд з порушенням термінів митного оформлення.

Більш того, зазначив Осипов, в цей час миколаївська митниця приймає рішення про збільшення на 23% митної вартості товару «скло». Тобто митниця не погодилася з ціною товару, який був придбаний підприємством в акредитованого європейського експортера-виробника за прямим контрактом з наданням всіх необхідних підтверджувальних документів. При цьому митниця вирішила відмовити в оформленні товару європейського виробництва з використанням пільгової нульової ставки мита відповідно до міжнародної Угоди про асоціацію з ЄС, оскільки митниця сумнівається, що на європейському заводі виробляють європейські товари, і прийняла рішення, що ставка мита на європейський товар має бути збільшена з 0% до 10%.

«Таким чином, ми бачимо, що склався сценарій, коли СБУ діє за певним сценарієм з метою заблокувати підприємство. Не з метою знайти правопорушення, оскільки за 3 тижні жодного щонайменшого порушення не було знайдено, а з метою тиску на бізнес», - зазначив він.

Присутній на прес-конференції директор підприємства «Захід» Валерій Коваленко повідомив, що компанія оцінює збиток, завданий через такі дії СБУ, приблизно в 5 млн грн.

«Внаслідок цих дій ми зазнали збитків з: простою двох суден на загальну суму 1,2 млн грн; товар вартістю 2,7 млн грн, який було заблоковано СБУ на вантажівках у порту, був зіпсований дощем; неправомірне підвищення митної вартості скла призвело до збитків у розмірі 620 тис. грн; невизнання преференції для скла європейського походження призвело до збитків у розмірі 45 тис. грн. На сьогодні наше підприємство згенерувало збитків близько 5 млн грн», - сказав Коваленко.

Також він повідомив, що з такими неправомірними діями співробітників СБУ зіштовхнулися майже всі великі підприємці Миколаївській області.

«На сьогодні така ситуація вже стосується майже кожного великого платника податків Миколаївської області. Необхідно надати цьому питанню максимального розголосу. Наші колеги просили не називати назви їхніх компаній, вони бояться, намагаються вирішувати питання. Ми вважаємо, що вирішувати питання немає необхідності, а потрібно максимально надати розголосу цьому питанню», - зазначив він.

Своєю чергою власник компанії Анатолій Андрєєв заявив, що бачить в таких діях правоохоронців тиск на бізнес.

«Я бачу в цьому спосіб задавити мій бізнес, щоб я прибіг, про щось домовлявся, як це роблять всі, але ми не всі, ми вирішили піти іншим шляхом», - сказав він.

На сьогодні підприємство вже подало 5 позовів до адміністративного суду про неправомірність дій митних органів.

У прес-конференції брали участь: Валерій Коваленко, директор ПП «Захід»; Анатолій Андрєєв, власник ПП «Захід»; Дмитро Осипов, заступник директора ПП «Захід» з питань зовнішньоекономічної діяльності; Стефан Сафронієв, начальник служби з торгово-економічних питань посольства Болгарії в Україні;  Онер Атакан,  представник Trakya Glass Bulgaria; Віталій Колєсніков , адвокат.