За словами  Віталія Купрія, парламент можна розпускати до 27 травня.

Київ. 17 квітня. УНІАН. Верховна Рада восьмого скликання має бути розпущена і необхідно заблокувати створення антипрезидентської коаліції у парламенті, коли президентом буде обрано Володимира Зеленського.

Про це заявив народний депутат України, керівник МДО «За наступного президента України Володимира Зеленського!» Віталій Купрій на прес-конференції в агентстві УНІАН.

За його словами, на сьогодні відбуваються «таємні переговори» між політичними силами, які представлені у Верховній Раді, щодо формування антипрезидентської коаліції, у разі перемоги на виборах кандидата в президенти Зеленського.

Купрій наголошує на необхідності дострокового припинення роботи нинішнього парламенту.

Він додав, що на сьогодні є для цього підстава - відсутність коаліції, куди б входили мінімум 226 народних депутатів.

Депутат нагадав, що 18 лютого 2016 року, після виходу із складу парламентської коаліції «Європейська Україна» фракцій Радикальної партії Олега Ляшка, «Самопоміч» і «Батьківщина», фактично припинилась її діяльність.

Купрій наголосив, що нинішня влада наполягала на тому, що коаліція існує, але при цьому голова Верховної Ради відмовлявся йому як народному депутатові надати поіменний список тих народних депутатів, які входять до неї.

Він наголосив, що саме відсутність коаліції депутатських фракцій є найбільш вірогідною підставою для дострокового припинення роботи парламенту.

Адвокат, спеціаліст з питань виборчого законодавства В'ячеслав Самсоненко заявив, що президент України має право на дострокове припинення повноважень парламенту, якщо, зокрема, протягом одного місяця у ВР не сформовано коаліцію депутатських фракцій. За його словами, з 18 лютого 2016 року існує правова підстава для дострокового припинення президентом України повноважень Верховної Ради.

При цьому він наголосив, що повноваження Верховної Ради не можуть бути достроково припинені президентом України в останні шість місяців строку повноважень ВР.

Адвокат зазначив, що Верховна Рада України нинішнього восьмого скликання набула повноважень 27 листопада 2014 року, а строк її повноважень становить п’ять років, тому чергові вибори до ВР мають відбутися 27 жовтня 2019 року. За його словами, відповідно, граничною датою відрахування останніх шести місяців строку повноважень ВР є 27 листопада 2019 року, таким чином, повноваження парламенту можуть бути достроково припинені новообраним президентом України до 27 травня 2019 року.

Купрій, у свою чергу, додав, що Центральна виборча комісія не пізніш як на десятий день з дня повторного голосування встановлює та оголошує результати повторного голосування з виборів президента України, тобто не пізніше 1 травня. При цьому він нагадав, що офіційним оголошенням результатів виборів президента України є опублікування результатів виборів президента України у газетах «Голос України» та «Урядовий кур’єр», орієнтовно у триденний строк, тобто до 4 травня. За його словами, урочисте засідання Верховної Ради, на якому новообраний президент України складає присягу українському народові, проводиться не пізніше ніж через тридцять днів після офіційного оголошення результатів чергових виборів президента України, тобто можна припусти, що інавгурація має відбутися не пізніше ніж 4 червня.

Купрій зазначив, що дата і час проведення інавгурації за погодженням з новообраним президентом України визначаються рішенням Верховної Ради, а у разі неприйняття такого рішення дата і час проведення урочистого засідання визначаються головою ВР. При цьому він висловив сподівання, що новообраний президент скоріш за все вступить на пост до 27 травня, і у нього є обґрунтована правова підстава для прийняття рішення про дострокове припинення повноважень парламенту.

Купрій не виключає розвитку такого сценарію у ВР, коли, не дочекавшись поки Зеленський вступить у повноваження, в разі його обрання президентом України, орієнтовно оголосять про створення нової коаліції, яка включатиме в себе більшість від фракцій «Блок Петра Порошенка» і «Народного фронту», повністю депутатів із фракцій Радикальної партії і «Батьківщина», частково «Самопоміч» і депутати, які не входять у фракції.

За його словами, йдеться про створення «антипрезидентської коаліції». Він повідомив, що такі перемовини ведуться і вважає, що такий сценарій можливий.

Купрій також вважає, що може бути задіяний сценарій, коли політичні опоненти будуть відтягувати строки інаугурації наступного президента України до 27 травня 2019 року з тим, щоб минув термін, яким дозволяється розпуск парламенту.

Відповідаючи на запитання журналістів, чи його заяви є особистою позицією Купрія чи це позиція штабу Зеленського щодо можливого розпуску парламенту України, народний депутат зазначив, що «не уповноважений від Володимира Зеленського, це моя особиста ініціатива». «Я це кажу як людина, яка проти діючого президента, яка за зміни в Україні, яка підтримує абсолютну більшість програмних моментів Володимира Зеленського, зокрема, по боротьбі з корупцією і по реформах правоохоронного сектору», - наголосив Купрій.