Раціональний підхід до комплектування відомства професійними кадрами та докорінні реформи, які відбувалися у Державній прикордонній службі України протягом 2001-2013 років, допомогли прикордонникам вистояти в початковий період агресії з боку РФ у 2014 році й уникнути фактору зрадництва серед керівництва.

Про це заявив на прес-конференції в УНІАН Микола  Литвин під час презентації книги за його авторством «Лінія розмежування».

Відео дня

«Головна ідея книги полягає в тому, щоб показати зв'язок між реформами відомства та успішними діями прикордонників в час найважчих випробувань для країни – захисті її незалежності у 2014 році, – зазначає Микола Литвин.- Дуже показовий факт на цьому тлі - на відміну від інших силових структур, керівництво яких покинуло країну одночасно з Януковичем, усі прикордонники залишилися на своїх місцях. Уся структура Держприкордонслужби залишалася керованою і здійснювала виконання завдань за призначенням. В короткі терміни керівництво ДПСУ зуміло перевести відомство з правоохоронних на військові рейки: в організації бойових дій, забезпеченні та підготовці персоналу тощо».

«Лінія розмежування» - це документальна історія про складний та довготривалий шлях реформ і перетворень, впровадження сучасних ідей та інновацій в діяльність державної структури, про повний перехід до професійної  системи підбору, комплектування та підготовки персоналу, про створення надійних підвалин функціонування та забезпечення прикордонної  інституції  України, розповідає автор.

«Ця книга - перша і єдина ґрунтовна праця, в якій на документальній основі висвітлено складний багаторічний шлях реформування однієї з ключових безпекових структур країни - прикордонного відомства,  – оцінив роботу свого колеги  Володимир Поважнюк, командувач Внутрішніх військ МВС України (1996-2001 рр.) – У ній досить детально описано процес його перетворення в сучасну правоохоронну структуру європейського типу та діяльність з протидії загрозам та викликам в сфері прикордонної безпеки. Упевнений, з часом цю роботу буде оцінено по достоїнству й вона займе своє місце в українських вишах».

«Лінія розмежування» розповідає також про мужні дії та героїзм воїнів у зелених  кашкетах,  які, не вагаючись, стали на захист своєї Батьківщини у 2014 році, про тих, хто загинув, був поранений та скалічений, але з честю виконав свій святий обов‘язок. «Це спроба сказати нехай гірку, але правду, про трагічні події 2014 року та спростувати відверту брехню про дії прикордонників у найважчі періоди російської агресії», - акцентує Микола Литвин.

У книзі міститься розповідь про жорстокі бої в прикордонні, у яких воїни ДПСУ не раз виявили високі зразки мужності і героїзму: оборона штабу Луганського прикордонного загону, бої під Довжанським, Маринівкою і Зеленопіллям, Красною Талівкою і Саханкою, оборона Маріуполя.

Автор оперує не тільки широкою документальною базою, а й особистими спогадами про ключові події сучасності, які стали викликами для безпекового сектора держави. Динамічну й насичену фактами книгу довершують ексклюзивні фотоілюстрації, відтак «Лінія розмежування» буде цікава не лише спеціалістам, а й широкому колу читачів.

Замовити видання можна у видавництві «Зелений пес» http://www.greenpes.com/index.php?page=contacts

або придбати через інтернет на ресурсі «Всі книги». https://vsiknygy.com.ua/books/liniya_rozmezhuvannya_560408/