Микола Литвин розповідає про діяльність прикордонників та реформи, завдяки яким пострадянська структура стала сучасним правоохоронним органом.

Київ. 16 квітня. УНІАН. Колишній голова Державної прикордонної служби України Микола Литвин презентував у Києві свою книгу «Лінія розмежування».

Презентація видання відбулась сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Микола Литвин з 2001 року був головою Державного комітету у справах охорони державного кордону України - командувачем Прикордонних військ України, з 2003 року по 2014 рік - головою Державної прикордонної служби України.

Автор зазначив, що його книга охоплює 13-річний період його керівництва, розбудови відомства і системи охорони кордону, вирішення ряду проблемних питань, а також трагічні етапи війни «через призму всіх важливих історичних, економічних, політичних подій та знакових державних діячів».

Литвин повідомив, що книга складається з чотирьох частини: «Від Прикордонних військ до Державної прикордонної служби України», «Випробування війною», «Уроки війни й безпеково-оборонний комплекс України» та «Про особисте».

Так, перша частина охоплює період з 2001 по 2013 рік та розкриває різнопланову діяльність усіх ланок управління прикордонного відомства з реального проведення реформ.

«Це хрестоматія реформування державної інституції… на базі новітнього зарубіжного і вітчизняного досвіду, з урахуванням всіх проблем і недоліків, які були пов’язані зі станом військ, бюджетом, а також на фоні запізнення і відставання загальнодержавних підходів до реформування сил оборони і безпеки з радянської моделі до сучасних підходів і виглядів», - сказав Литвин.

Він зауважив, що знаковими подіями періоду, про які йдеться у книзі, були, зокрема, події довкола острова Тузла у 2003 році, російсько-грузинська війна 2008 року та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року.

«Наприкінці 2013 року - на початку 2014 року професійна прикордонна служба, пройшовши всі етапи реформування, єдина з усіх силових структур у часи випробувань Майдану і війною, постала організованою силою, чітко керованою, змогла самотужки до червня 2014 року тримати кордон, а значить, берегти державу», - наголосив Литвин.

Друга частина книги, «Випробування війною», зазначив автор, є «найскладнішою» та охоплює період з лютого по жовтень 2014 року.

«Розповідь охоплює майданний період, початковий період війни, сам хід війни і встановлення лінії зіткнення. Розповідь базується на фоні політичних процесів в державі», - зазначив Литвин.

Він додав, що намагався усвідомити і дати відповідь на «першопричини виникнення кризи влади, падіння влади, розмежування суспільства, ослаблення держави, що призвело до втрат як частини території, так і населення в Криму і на сході країни».

«У цій частині без купюр викладені усі складні питання, пов’язані з подіями в Криму, зі збереженням складу Морської охорони, передислокацією Азово-Чорноморського регіонального управління ДПСУ в Херсонську, Запорізьку, Миколаївську область і створенням відповідної інфраструктури на тимчасовому кордоні», - зауважив автор.

Крім того, у цій частині книги йдеться і про початок бойових дій на кордоні.

«Навесні-влітку 2014 року на території Луганської і Донецької областей прикордонники залишилися єдиними представниками державної влади, і саме вони не здали без бою чи наказу жодного об’єкта, військового містечка, органу управління чи пункту пропуску», - наголосив Литвин і відзначив також роль у цьому Адміністрації Державної прикордонної служби.

Автор книги зауважив, що швидке переналаштування відомства з виконання правоохоронних функцій до ведення воєнних дій є унікальним та потребує додаткового вивчення.

«У книзі я хронологічно показав бойові дії прикордонних підрозділів, частин, тактичних угруповань, морських підрозділів і частин на державному кордоні, мужність і героїзм наших людей», - констатував він.

Литвин констатував, що за час проведення антитерористичної операції, станом на 1 жовтня 2014 року, втрати ДПСУ становили: 61 загиблий, 344 поранених, 9 зниклих безвісти та один полонений.

У третій частині книги автор ділиться власним баченням, пропозиціями та рекомендаціями щодо модернізації безпеково-оборонного комплексу в контексті «перезрілих» і принципових реформ політичної системи країни, а також, зокрема, і своїми поглядами щодо необхідних реформ у МВС, СБУ і Нацгвардії.

Художнє оформлення книги виконала художник Беата Куркуль. Книга містить понад 150 фотографій та схем, які друкуються вперше.

Фото з презентації в УНІАН: https://photo.unian.net/ukr/themes/85294