За словами Кулика, заступник генерального прокурора Євген Єнін, скасовуючи підозри особам з оточення Порошенка, не мав і не міг мати жодного документа із матеріалів кримінального провадження, в тому числі, і копій повідомлень про підозру зазначеним особам.

Київ. 11 квітня. УНІАН. Заступник керівника Департаменту міжнародно-правового співробітництва Генеральної прокуратури України Костянтин Кулик вважає необґрунтованим скасування підозр екс-главі Адміністрації президента України Борису Ложкіну, екс-голові НБУ Валерії Гонтаревій та чинному заступнику голови АПУ Олексію Філатову у так званій «справі Курченка», та виключення його із групи прокурорів у цьому провадженні.

Про це йдеться в його рапорті від 11 квітня генеральному прокурору України Юрію Луценку, який Кулик зачитав на прес-конференції в УНІАН.

«28 березня 2019 року у період часу 17.04-17.05 шляхом доступу до ЄРДР скасовано повідомлення про підозру Стеценку, Гонтаревій, Ложкіну та Флатову із зазначенням підстави такого рішення «помилково», - йдеться в рапорті.

При цьому, за словами Кулика, заступник генерального прокурора Євген Єнін, приймаючи вказане рішення, не мав і не міг мати жодного документа із матеріалів кримінального провадження, в тому числі, і копій повідомлень про підозру зазначеним особам.

«Вже після прийняття вказаного рішення Єнін дав вказівку занести йому у кабінет наявну частину матеріалів провадження, що було виконано протягом ночі з 28 на 29 березня 2019 року без оформлення жодних письмових документів прийняття передачі матеріалів. До теперішнього часу мотиви такого рішення не оформлені документально, жодного письмового документу щодо вказаних дій останнім не внесено, більш того, чинний КПК України не передбачає механізму скасування підозри старшим групи прокурорів у кримінальному провадженні з підставою «помилкова» та таке рішення не відповідає матеріалам кримінального провадження», - йдеться в рапорті.

Також Кулик додав, що «організовано складання проекту постанови від 29.03.2019 про призначення групи прокурорів у кримінальному провадженні, якою мене виключено з групи прокурорів у цьому провадженні, яку Вами (генпрокурором Юрієм Луценко – УНІАН) підписано».

За його словами, дані про зміну групи прокурорів внесені до ЄРДР 31 березня у неробочий час. «Вказане рішення про виключення мене з групи прокурорів, з урахуванням того, що я особисто вів всі напрями розслідувань, жодним чином не обґрунтовано», - наголосив прокурор.

Як повідомляв УНІАН, 28 березня генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що Департамент міжнародно-правової співпраці ГПУ завершив розслідування стосовно бізнесмена Сергія Курченка.

За його словами, Курченко підозрюється в участі у злочинній організації екс-президента Віктора Януковича і здійсненні в її складі особливо тяжких злочинів проти держави Україна.

Луценко зазначив, що в ході розслідування злочинів повідомлено про підозри 98 особам, в тому числі високопосадовцям, з них 12 - вищі посадові особи центральних органів виконавчої влади, а також Національного банку України, 6 керівників обласних державних адміністрацій, 14 осіб керівного складу державних підприємств.

Того самого дня заступник голови Департаменту міжнародно-правового співробітництва Генеральної прокуратури, голова відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях Костянтин Кулик повідомив, що фігурантами справи Курченка, яким ГПУ оголосила про підозру, є екс-голова АПУ Борис Ложкін, екс-голова Нацбанку Валерія Гонтарева, екс-міністр екології Микола Злочевський, чинний заступник голови АПУ Філатов та інші топ-чиновники.

Відповідну заяву Кулика було передано журналістам. Його оприлюднила в ефірі програми "Право на владу" на телеканалі "1+1" 28 березня ведуча Наталія Мосейчук.

Пізніше в Генпрокуратурі повідомили, що підозри Ложкіну, Гонтаревій і Філатову були скасовані.

Фото з прес-конференції: https://photo.unian.net/ukr/themes/85203