За статистикою Нацполіціі, за 2018 рік у ДТП постраждали 262 дитини і 12 загинули. За три місяці 2019 року в ДТП вже 13 дітей постраждали і одна дитина загинула.

Київ. 10 квітня. УНІАН. Представники бізнесу, громадськості та органів влади запустили проект під назвою «Безпека дітей на дорогах», у рамках якого експерти проінспектують організацію дорожнього руху та пішохідні переходи біля дитячих закладів по всій території України, після чого нададуть відповідні рекомендації компетентним органам.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив заступник генерального директора  медіагрупи «Автоцентр» Віталій Новак.

Відео дня

«Сьогодні, 10 квітня, в Україні стартує масштабний проект «Безпека дітей на дорогах». Ситуація з безпекою загалом на дорогах в Україні катастрофічна», - заявив він.

За словами Новака, за офіційною статистикою поліції, за 2018 рік в Україні сталося 150 тисяч ДТП, в яких постраждали близько 30 тисяч осіб і 3350 загинули.

«Але ще страшніше, що в цих ДТП страждають діти. У статистиці Нацполіціі є окремий пункт, який називається - ДТП з вини дітей. У цих ДТП за 2018 рік постраждали 262 дитини і 12 загинули. За три місяці 2019 року вже 13 дітей постраждали в ДТП і одна дитина загинула», - сказав він.

«Це ми не пояснили діткам, що дорога - це джерело підвищеної небезпеки, що це загрожує найсерйознішими наслідками. На щастя, питання безпеки на дорогах України порушуються дедалі частіше. До процесу долучилися й представники виконавчої та законодавчої влади, тобто цей процес уже запущено - створено спеціальний фонд для безпеки дорожнього руху, до якого вже надходять кошти», - зазначив Новак.

За його словами, завдання проекту - інспекція аварійно небезпечних ділянок навколо українських шкіл та інших дитячих закладів. Група журналістів медіагрупи «Автоцентр» разом із експертами проїдуть населеними пунктами країни й проінспектують організацію дорожнього руху та пішохідні переходи біля дитячих закладів.

«На першому етапі - в квітні й травні це буде лише Київська область, але ми маємо намір проїхати по всій Україні», - повідомив він, додавши, що вже вибрано 30 шкіл у Київській області, куди вирушає «патрульний екіпаж» після сьогоднішньої прес-конференції.

Організатори проекту зазначили, що результати інспектування разом із пропозиціями провідних експертів буде винесено на обговорення громадськості, а потім передано органам місцевого самоврядування та органам виконавчої влади.

Додатково команда за підтримки представників Національної поліції України та Міністерства освіти і науки України зустрінеться зі школярами, буде проведено уроки в школах із ключових правил поведінки на дорогах.

Дітям роздаватимуть жилети-світловідбивачі, пам'ятки та закладинки.

Крім того, контрольною фазою проекту стане перевірка усунення органами влади виявлених проблем.

Своєю чергою заступник начальника відділу зв'язків із громадськістю департаменту патрульної поліції Олексій Зіборов повідомив, що з 2016 року було запущено проект «Шкільний офіцер поліції», «у 2018 році вже працює патрульна поліція - це 33 міста. Основне завдання цих офіцерів - навчання дітей не просто правилам дорожнього руху, а безпеці, зокрема в автомобілі».

Він зазначив, що в 2018 році було травмовано в ДТП 262 дитини, а в 2017 році було травмовано 305 дітей.

«Статистика покращилась, у нас є позитивна динаміка», - заявив Зіборов, додавши, що кількість ДТП за участю дітей також зменшилась на 10% порівняно з 2017 роком.

У прес-конференції брали участь:  Ірина Сисоєнко, народний депутат України, заступник голови Комітету ВРУ з питань охорони здоров'я; Олексій Зіборов, заступник начальника відділу  зв’язків з громадськістю Департаменту патрульної поліції  Національної поліції України; Дамьен Мартан-Кошер, генеральний директор «Пежо Сітроен Україна»; Андрій Чабанов, директор з маркетингу «Пежо Сітроен Україна»; Любов Пеллізаррі, генеральний директор «Тоталь Україна»; Костянтин Анісімов, генеральний директор представництва Nokian Tyres в Україні; Віталій Новак, заступник  генерального директора медіагрупи «Автоцентр».

Організатор проекту - портал з продажу та купівлі авто АвтоБазар.