На думку зоозахисників, виключення лося з Червоної книги в майбутньому могло призвести до повного зникнення цього виду на території України.

Київ. 9 квітня. УНІАН. Зоозахисні організації вітають рішення суду залишити лося європейського, популяція якого за останні роки скоротилася втричі, в Червоній книзі України, що дасть змогу зберегти і примножити його популяцію.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив засновник громадської організації "Єдина планета" Павло Вишебаба.

Відео дня

"Для чого це все було зроблено і проводилася така тривала боротьба? Для того, щоб лосі, яких на сьогодні налічується лише кілька тисяч особин, могли зберегтися і відновити свою популяцію на території України. І ми впевнені, що завдяки цьому в найближчі двадцять років популяція лося може зрости до 20 тис. особин", - сказав Вишебаба.

За словами президента Асоціації зоозахисних організацій України Асі Серпінської, стосовно виключення лося з Червоної книги велося два судові процеси, обидва з яких виграли зоозахисники.

При цьому, за словами юриста Київського еколого-культурного центру Галини Левіної, існують чіткі наукові обґрунтування, за якими європейського лося у 2017 році було занесено до Червоної книги.

"Мисливці ж використовували тактику маніпуляції даними. Зокрема, даними, на підставі яких Національна комісія вчених (Національна комісія з питань Червоної книги України - УНІАН) і Міністерство (екології та природних ресурсів - УНІАН) розглядали питання внесення лося до Червоної книги, є дані державної статистики, які бралися з 1991 до 2017 року. І динаміка показувала, що в 1991 році лося було більше, а вже в 2017 році популяція лося налічувала менше шести тисяч особин. Мисливці ж стверджували, що після 2000 року було незначне збільшення популяції, яке насправді спостерігалося. Але якщо ми візьмемо весь період, то все-таки побачимо, що відбувалося значне скорочення популяції цього виду", - зазначила Левіна.

Вона наголосила, що якщо залишити популяцію лося без захисту і внесення до Червоної книги, то в найближчому майбутньому цей вид може повністю зникнути з території України.

За словами Левіної, ще один аргумент мисливців за виключення лося з Червоної книги полягав у тому, що вчені недостатньо досліджували чисельність популяції лося і її поширення на території України.

"Але це не може бути питанням суду. Суд розглядає правомірність прийнятих державою рішень. Адміністративний же суд не може перевіряти висновки вчених, оскільки він просто не наділений тим обсягом знань і повноважень - перевіряти, наскільки вчені правильно або неправильно вирішили це питання", - наголосила вона.

Як повідомляв УНІАН, раніше зоозахисні організації закликали не допустити виключення європейського лося, популяція якого за останні роки скоротилася втричі, з Червоної книги.

У грудні 2017 року міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак підписав наказ про внесення лося європейського до Червоної книги, яким, зокрема, було заборонено полювання на цю тварину на території України.

27 листопада 2018 року Окружний адмінсуд Києва за позовом мисливців визнав незаконними накази Мінприроди «Про заборону полювання на лося» і «Про внесення змін до переліку видів, які заносяться до Червоної книги України (тваринний світ)».

14 грудня у Мінприроди повідомили, що подали до Шостого апеляційного адмінсуду скаргу на рішення Окружного адмінсуду Києва, яким було скасовано наказ міністерства про занесення лося європейського до Червоної книги України.

За даними Семерака, станом на грудень 2018 року популяція лося європейського в Україні становила трохи більше 3 тисяч особин.

Зоозахисники заявляють, що до 2050 року лосі можуть повністю зникнути в Україні, якщо їх не внести до Червоної книги.